Parcul Central va fi modernizat de firmele Lovrintim si Rogera. In scurt timp incepe santierul pentru gradina vieneza

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
21Comentarii
Parcul Central va fi modernizat de firmele Lovrintim si Rogera. In scurt timp incepe santierul pentru gradina vieneza
S-a încheiat în sfârșit licitația pentru desemnarea unei firme care să se ocupe de modernizarea Parcului Central, începută în urmă cu un an. S-au depus mai multe oferte, a fost declarată cea câștigătoare, dar apoi s-au făcut contestații și s-a ajuns în instanță. Magistrații au decis în favoarea primăriei, așa că de lucrări se vor ocupa Lovrintim și Rogera Prest.

Unul dintre cele mai cunoscute și cele mai mari parcuri ale Timișoarei va primi în sfârșit o nouă înfățișare. Va semăna cu o grădină vieneză. Decizia a aparținut timișorenilor care au participat, în urmă cu doi ani, la un sondaj pus la cale de primărie.

„Ne bucurăm că după finalizarea tuturor contestațiilor în instanță, se va putea da ordinul de începere pentru execuția lucrărilor de reabilitare completă a acestui parc. Noua amenajare, de inspirație vieneză, așa cum timișorenii s-au pronunțat în cadrul sondajului organizat în urmă cu doi ani la faza de studiu de fezabilitate, va cuprinde pe de o parte investiții în infrastructură – alei, iluminat public, placări cu piatră naturală, sistem de irigație, etc. –, elemente care să pună în valoare monumentele și statuile existente în parc, iar pe de altă parte elemente de interes peisagistic, care să-l facă cât mai atractiv pentru timișoreni și turiști. De la bun început trebuie precizat că nu vor exista extrageri sau defrișări, arborii existenți în Parcul Central fiind în mare parte unii extrem de valoroși și cu o vârstă venerabilă”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Reprezentanții primăriei au semnat zilele trecute contractul cu asocierea de firme Lovrintim SRL – lider – și Rogera Prest Com, în valoare totală de 6,5 milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 1,7 milioane de euro, cu tot cu TVA. Estimarea proiectanților ajungea la 11,6 milioane de lei, fără TVA. Practic, cele două firme au scăzut prețul cu aproape jumătate, în ofertă.

Conform documentației, „executantul se obligă să execute și să finalizeze lucrările pentru realizarea obiectivului de investiții Modernizare Parc Scudier (Central), în perioada convenită și în conformitate cu obligațiile asumate prin contract”. Parcul ar trebui să stea în șantier 12 luni, începând de la semnarea ordinului de începere.

Vă reamintim, în Parcul Central ar urma să fie amenajat un labirint sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, din gard viu, un amfiteatru, precum și un spațiu mai mare pentru cei pasionați de șah. Toate aleile vor fi refăcute cu pavaj nou, va fi instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi și va fi amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, de forma unui octogon, care pe margini va avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.

Copacii vor fi toaletați, dar se vor face și „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse în valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetație pitică, formată din specii cu colorit sezonier, susțin reprezentanții primăriei. Totodată, spațiul dedicat pasionaților de șah va fi extins, urmând să fie puse mese și pentru nevăzători.

Parcul Central va avea și o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cel peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.

Vor fi și pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatră și din lemn. Toate piațetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostașului Român, Al. Mocioni, Vincențiu Babeș, Babu St. Delavrancea – „ca zone de ședere, de odihnă și de contemplare”.

Parcul Central Anton Scudier este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de opt hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.

Articole pe aceeași temă:

Trei firme vor sa reamenajeze Parcul Central. Lucrarile incep la vara

Labirint ca o frunza de Ginkgo Biloba, amfiteatru si alte surprize in Parcul Central. Se pregateste reabilitarea21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor