Ostaticul roman rapit in Burkina Faso: Cer Guvernului Romaniei sa ma elibereze cat mai repede

De T. Ex.
Reactualizat la:
1Comentariu
Ostaticul roman rapit in Burkina Faso: Cer Guvernului Romaniei sa ma elibereze cat mai repede
Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat o înregistrare video cu ostaticul român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso în 4 aprilie. Bărbatul face apel la autorități să negocieze cu membrii grupării, în vederea eliberării sale.

De la răpirea bărbatului, în 4 aprilie, această înregistrare este primul semn de viață. Iulian Gherguț, în vârstă de 39 de ani, care lucra ca om de pază, a fost văzut pentru ultima oară în apropierea unei mine de mangan din Tambao, în primăvară, transmite Mediafax. El a fost răpit de către cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat într-o misiune e patrulare. În atacul ce a avut loc în apeopierea minei exploatate de Pan African Mineralis au fost răniți un jandarm și un șofer.

În înregistrare se poate vedea ostaticul înconjurat de trei bărbați înarmați. El transmite mesajul în limba franceză. Gherguț se prezintă și spune că este deținut de gruparea al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. De asemenea, bărbatul menționează că mesajul a fost înregistrat la 18 august.

Iulian Gherguț se adresează familiei sale, cerându-i să facă totul pentru a grăbi eliberarea sa. Se adresează și directorului societăţii Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, dar și Guvernelor din România şi Burkina Faso. El face apel la autorități să negocieze cu răpitorii pentru a grăbi eliberarea sa.

Mesajul a fost difuzat în numele liderului grupării, Adnan Abou Walid Sahraoui, care și-a reiterat jurământul de credință față de gruparea Stat Islamic, cu această ocazie.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video publicat. De asemenea, MAE confirmă că persoana care apare în înregistrare este într-adevăr cetăţeanul român Iulian Gherguţ, transmite aceeași sursă.

“Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), constituită conform “Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României”, aprobată de şedinţa CSAT din 3 iulie 2013, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic”, precizează MAE, potrivit Mediafax.

“Celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat. Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate”, continuă MAE.

Reprezentanții MAE au mai transmis că Ffamilia cetăţeanului român a fost informată cu privire la apariţia materialului video. Celula de criză a mai precizat că procedurile de autentificare a imaginilor video vor dura.

“Celula de criză interinstituţională va continua efortul său, prin instituţiile sale componente, conform competenţelor fiecăreia, pentru eliberarea cetăţeanului român. Astfel, Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor. (…) De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român”, se menționează în comunicat.

De asemenea, MAE transmite recomandarea ca “tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”.

Video: liveleak.com1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor