Orgile din Timisoara rasuna timp de o luna: incepe Timorgelfest

De Simina Bratu
Reactualizat la:
Orgile din Timisoara rasuna timp de o luna: incepe Timorgelfest
© Orgile din Timisoara rasuna timp de o luna: incepe Timorgelfest (foto: arhiva)
La Timișoara începe, duminică, o nouă ediție a Festivalului Timorgelfest. Asta înseamnă că muzica de orgă va răsuna timp de o lună în biserici și alte spații din oraș, festivalul fiind împărțit în mai multe secțiuni. Vedeți în continuare programul.


Concursul Internațional de orgă Timorgelfest este deschis tinerilor din întreaga lume, cu vârsta cuprinse între 16 și 35 de ani. Competiția va avea loc în perioada 20 – 28 septembrie, iar prima etapă, cea eliminatorie a avut loc deja, în luna mai. Dintre cei înscriși, doar 12 au reușit să intre în concursul oficial.

În luna septembrie vor avea loc și ultimele două etape ale competiției, respectiv cea de repertoriu baroc și cea de repertoriu romantic și contemporan. Juriul este format din: Felician Roșca, președinte (Universitatea de Vest din Timișoara); František Vaniček (Universitatea din Hrádec, Cehia); Csánadi László (Universitatea din Szeged, Ungaria); Erich Türk (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca); Molnar Tünde (Universitatea de Arte din Târgu Mureș).

Prima etapă va face o selecția a concurenților, iar dintre cei 12 doar opt vor merge mai departe. Deschiderea concursului va avea loc duminică, 20 septembrie, de la ora 10, la orga barocă a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea de pe strada Independenței nr. 19, din Timișoara.

Cea de-a doua parte a competiției se va desfășura în perioada 22 – 23 septembrie pe orga Wegenstein din Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, de la ora 14. Apoi, o zi mai târziu, în Aula Magna a UVT va avea loc gala de încheiere a concursului.

Totuși, în tot în cadrul competiției, până pe 28 septembrie, câștigătorii vor susține un turneu, care-i va purta în localități din apropierea Timișoarei.

După câteva zile de pauză, Timorgelfest va continua, de data aceasta cu festivalul propriu-zis. La Timișoara sunt așteptați o mulțime de artiști, atât din țară, cât și din străinătate. Iubitorii de muzică se vor putea bucura de o mulțime de recitaluri de orgă, evenimentul având loc în perioada 1 – 19 octombrie.

Pentru concerte se vor folosi patru orgi, acestea aflându-se în diferite locații din oraș, respectiv Domul Romano-Catolic „Sfântu Gheorghe” din Piața Unirii, Biserica Millennium Parohia Romano-Catolică Timișoara II (Fabric), Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Timișoara (Str. Independenței nr. 19), Aula Magna de la Universitatea de Vest din Timișoara. Orga de la UVT este una digitală.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici. Din acesta fac parte o mulțime de momente speciale, cum ar fi un concert de neratat susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul.

Nu în ultimul rând, ca și în anii precedenți, ziua de 29 octombrie este una specială – Ziua Muzicii de Orgă. Atunci, vor avea loc 17 concerte simultane, folosindu-se toate orgile din Timișoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !