Opera din Timisoara, iluminata in albastru, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
Opera din Timisoara, iluminata in albastru, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Fundaţia „Pentru Voi” va organiza, miercuri, 2 aprilie, la Timişoara, acţiunea Light It Up Blue Timişoara.

Ligt It Up Blue este o acţiune internaţională prin care, în 2 aprilie se iluminează în albastru clădiri importante din întreaga lume. Pentru al şaselea an consecutiv şi Timişoara se alătură metropolelor lumii în această acţiune de conştientizare a autismului prin Fundaţia „Pentru Voi”, care organizează o serie de manifestări.

Miercuri, între orele 19.30 şi 20.30, va avea loc un „marş albastru”, menit să atragă atenţia asupra autismului. Acesta se va desfăşura pe traseul Operă – Catedrală – Primărie– Operă. Marşul va fi condus de Fanfara Primăriei Comunei Giroc, dirijată de Ionel Pascotă. La marş vor participa persoane îmbrăcate în albastru, care vor purta pancarte cu mesaje legate de autism. Printre participanţii la marş vor fi persoane cu dizabilităţi intelectuale şi familiile acestora, angajaţi şi voluntari ai fundaţiei, precum şi alţi cetăţeni care se vor alătura grupului.

De la ora 20.30 se va ilumina în albastru clădirea Operei Naţionale Timişoara. 

„Marcăm, la Timişoara, pentru al şaselea an consecutiv, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Din păcate, situaţia persoanelor adulte cu autism a rămas dramatică: în continuare nu sunt servicii de sprijin, nu sunt oportunităţi de angajare în muncă, Codul Civil nu a fost modificat pentru a le oferi o reală protecţie juridică. Familiile sunt în continuare singurul lor sprijin. De aceea, încercăm să atragem din nou atenţia asupra nevoii de sprijin atât din partea autorităţilor, cât şi a comunităţii locale”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natură neurobiologică. Conform ultimelor statistici din SUA, autismul afectează unul din 68 de copii, fiind mai des întâlnit decât cancerul, SIDA, diabetul sau Sindromul Down. Nu se cunoaşte cauza autismului şi nu există tratament, dar programele de sprijin profesioniste cresc mult calitatea vieţii persoanelor cu autism şi a familiilor lor. Stresul din familiile care au persoane cu autism este extrem de puternic, statisticile arătând că în SUA 4 din 5 familii care au copii cu autism divorţează. În întrega lume creşte numărul adulţilor diagnosticaţi cu autism, în Marea Britanie se estimează că un procent de 1% din populaţie suferă de această boală. Statul englez cheltuie 60 de miliarde de dolari anual pentru persoanele cu autism, 60% din această sumă fiind alocată serviciilor de specialitate pentru adulţi. Cu toate acestea, doar 21% din adulţii cu autism au un loc de muncă, în Marea Britanie.

În România, de abia de anul trecut a fost recunoscut diagnosticul de autism pentru adulţi, programele de suport pentru adulţi sunt aproape inexistente, nu există statistici, iar cazurile în care persoane cu autism au un loc de muncă sunt excepţionale şi se datorează eforturilor familiilor lor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor