ONG-urile le cer autoritatilor sa ia masuri legate de problema apei contaminate de la Beba Veche

De Valentin Rusu
1Comentariu
ONG-urile le cer autoritatilor sa ia masuri legate de problema apei contaminate de la Beba Veche
© TION: ONG-urile le cer autoritatilor sa ia masuri legate de problema apei contaminate de la Beba Veche
ONG-urile sunt îngrijorate de situaţia de la Beba Veche, unde apa a devenit inflamabilă, se pare din cauza activităţii subterane din zonă – sondele aflate în locaţie. Pe fondul agravării problemei contaminării apei subterane în Beba Veche, semnalată inițial încă din anul 2011 și ulterior reconfirmată de prezența în apă a unei cantități de arsen cu mult peste limita maximă, mai multe ONG-uri și grupuri de acțiune din zonă și din țară le cer autorităților tratarea cu extremă seriozitate a problemei de la Beba Veche.

Asociația Neuer Weg, cu sprijinul Asociației Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător și Asociația Pro Mediu Timiș, dar și al grupurilor de acțiune civică împotriva fracturării hidraulice de la Beba Veche și de la Dudeștii Vechi au solicitat autorităților un set complex de documente, prin care autoritățile ar trebui să arate modul în care au gestionat problema apei contaminate de la Beba Veche, care, între timp s-a extins și la comunele din jur, așa cum se temeau și autoritățile.

ONG-urile au solicitat autorităților informații privind modul în care au gestionat problema din 2011, dacă populația a fost anunțată în legătură cu contaminarea, despre măsurile luate pentru asigurarea apei către populație, măsurile luate pentru identificarea sursei poluării, sancțiunile aplicate companiei care are sonde în zonă, precum și măsurile de refacere/decontaminare a apei dispuse.

Același set de întrebări se referă și la episodul de poluare 2014, când, spre deosebire de 2011, sursa poluării este incertă. Între timp, se pare că în Serbia, foarte aproape de graniță, există un câmp de sonde unde se folosește tehnologia fracturării hidraulice de mare volum.

“Primarul de la Beba Veche consideră sondele din Serbia responsabile de acest episod nou de contaminare a apei. Cert este faptul că autoritățile române au datoria să investigheze cauza și să vină cu un răspuns concret în acest sens”, transmit reprezentanţii Aosciaţiei Pro Mediu Timiş.

Întrucât situația este extrem de gravă și ea amenință să se extindă și mai mult, inclusiv peste graniță, ONG-urile doresc să transmită autorităților mesajul îngrijorării profunde.

“Această investigație este cu atât mai necesară cu cât societatea civilă din zonă și din România, în general, este extrem de îngrijorată de impactul exploatărilor de hidrocarburi, în speță neconvenționale, dar nu numai, pe fondul multiplelor studii științifice care stabilesc legături clare, fără echivoc, între fracturarea hidraulică (exploatările de hidrocarburi) și contaminarea apei”, transmit reprezentanţii asociaţiei.

ONG-urile au considerat necesar să aducă această problemă și la cunoștința Secretariatului General al Guvernului și a Administrației Prezidențiale. ONG-urile sunt dispuse să se folosească de toate mijloacele legale pentru a elucida acest caz și pentru pedepsirea vinovaților, respectiv crearea unui precedent care să responsabilizeze pe operatorii din domeniul forajelor de hidrocarburi. Îngrijorarea ONG-urilor vine și pe fondul studiilor multiple apărute în ultima perioadă, inclusiv oficiale, care atestă legătura directă între foraje și contaminarea apei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor