Oncogen – locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer – se deschide in luna octombrie

De Adrian Panduru
8Comentarii
Oncogen – locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer – se deschide in luna octombrie
© TION: Oncogen - locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer - se deschide in luna octombrie
Oncogen – locul din Timişoara unde se va căuta leacul pentru cancer, se va deschide în aproximativ o lună, spun coordonatorii proiectului. Construcţia clădirii de lângă Spitalul Judeţean Timişoara a ajuns pe ultima sută de metri.

După amânări şi amânări, clădirea îşi va deschide porţile în această toamnă. Mai precis în săptămâna 20-25 octombrie. Mai sunt câteva mici retuşuri de făcut, apoi acest centru va fi inaugurat, dau asigurări coordonatorii proiectului. Centrul este construit cu peste 10 milioane de euro, fonduri europene.

„După câţiva ani de la demararea proiectului Oncogen, am ajuns pe ultima sută de metri, astfel încât în săptămâna 20 – 25 octombrie să fie inaugurat. Acest proiect de anvergură 100 % va creşte nivelul de pregătire şi de profesionalism al spitalului. Mai sunt câteva mici lucruri de remediat, în mare parte licitaţiile au fost încheiate, peste 90 % proiectul Oncogen este finalizat”, spune managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.

Este un proiect de peste zece milioane de euro, fonduri europene. În ceea ce priveşte oamenii care vor lucra aici, deocamdată schema nu a fost aprobată de minister.

„În cursul săptămânii viitoare va fi definitivată schema de personal care va deservi centrul Oncogen şi o să se poată face angajări. 35 – 40 de oameni vor fi angajaţi în cadrul centrului”, mai spune Craina.

Oncogen este cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din estul Europei. În cadrul Oncogen va funcționa și o fabrică de medicamente de mici dimensiuni, în care vor putea fi produse medicamente, vaccinuri sau celule stem. Parterul clădirii are mai multe săli de documentare, conferințe sau teleconferințe, la etajul 1 se va realiza cercetare fundamentală, etajul al doilea va fi dedicat diagnosticului avansat în cancer pentru terapia personalizată, iar la etajul trei va funcționa o fabrică de medicamente de mici dimensiuni. La ultimul etaj al clădirii, al patrulea, se vor realiza experimente.

„Cred că Oncogen este şi cel mai frumos proiect, mă refer la arhitectură, şi cel mai reuşit centru de cercetări la nivel naţional, din zona medicală, cel puţin. el este, în esenţă, un centru dedicat cercetărilor în cancer, nu tratamentului, care merg de la experimente în laborator până la tratamente experimentale. Noi avem posibilitatea prin acele camere de la etajul 3 să ajungem până la pacient, dar nu la tratamentul de rutină, ci la tratamentul experimental. Oncogen va fi un mare câştig pentru spitalul judeţean şi pentru Timişoara. Oncogen are trei linii majore de cercetare şi poate să găzduiască până la 50-60 de cercetători, principala linie de cercetare este legată de cancer, a doua de celulele stem şi medicina regenerativă şi a treia de imunoterapii în cancer sau bolile alergice”, spune Virgil Păunescu, manager de proiect.

Obiectivul proiectului Oncogen îl reprezintă înlocuirea metodelor clasice de tratament antitumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest şi nu numai. În centru vor lucra 35 de specialiști, care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. Este un centru de cercetare unde se va încerca găsirea leacului pentru cancer, ori alte leacuri care să le facă viaţa mai uşoară celor care se confruntă cu această boală.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor