Oficial: Pasajul Solventul ne costă 28 de milioane de euro. Primăria încă așteaptă avizul de mediu

De Roxana Deaconescu
41Comentarii
Oficial: Pasajul Solventul ne costă 28 de milioane de euro. Primăria încă așteaptă avizul de mediu
© Tion: Oficial: Pasajul Solventul ne costă 28 de milioane de euro. Primăria încă așteaptă avizul de mediu
Sunt câteva luni bune de când primăria are tot terenul necesar, în acte, pentru amenajarea Pasajului Solventul. Investiția ar putea intra în linie dreaptă, numai că PMT s-a împotmolit în avizul de mediu și nu poate demara licitația pentru execuție. Săptămâna aceasta, consilierii local au actualizat și devizul general, astfel că pasajul ne va costa 28 de milioane de euro, din bugetul local.

Se vorbește încă din 2012 despre construirea Pasajului Solventul, în zonă urmând să fie ridicat și un pod peste Bega. Șantierul ar trebui să dureze doi ani, dar primarul Nicolae Robu vrea să-l finalizeze până la sfârșitul lui 2020.

Pasajul Solventul va asigura legătura între Calea Bogdăneștilor și strada Gării, pe sub zece linii de cale ferată.

„Se va face o prelungire a străzii Calea Bogdăneștilor, pe sub liniile de cale ferată, până la intersecția cu strada Gării. Va fi cel mai larg pasaj pe care îl vom avea, va avea câte două benzi pe sens, plus benzi distincte pentru liniile de tramvai, vor exista trotuare și piste de biciclete pentru ambele sensuri. Putem înțelege că lărgimea acestui pasaj va fi foarte mare. Se vor duce așadar prin pasaj șinele de cale ferată și se va face, într-o etapă ulterioară, o prelungire a liniilor de cale ferată până în fața Gării de Nord, unde se va face joncțiunea cu liniile de tramvai. În proiect este inclus numai până pe strada Gării, din câte știu eu. Amenajarea străzii Gării nu este prinsă în proiect, este un giratoriu acolo”, explica la un moment dat edilul-șef.

Această subtraversare este imperios necesară, întrucât legătura între cartierul Ronaț, respectiv Blașcovici cu cartierul Iosefin este actualmente posibilă doar prin Pasajul Jiul. Scopul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de circulație în municipiu prin amenajarea pasajului, a străzilor, a trotuarelor, amenajare piste de biciclete și zone verzi, acolo unde situația din teren permite, explică reprezentanții primăriei.

Separat de acest proiect, PMT vrea să construiască un pod peste Bega, tot în zona Solventul, care va schimba radical circulația în Timișoara. Șoferii care vor dori să traverseze orașul dinspre Calea Șagului sau Dâmbovița spre zona de nord sau invers nu vor mai trebui să intre în centru.

Mai mult, oficialii PMT vor să transforme și Calea Bogdăneștilor în bulevard, în baza unui proiect cu fonduri europene. Șoseaua ar urma să aibă câte două benzi pe sens, iar liniile de tramvai vor fi pe mijloc, înierbate.

Revenind la Solventul, studiul de fezabilitate pentru Pasajul inferior Solventul a fost întocmit de firma Pod-Proiect din Iași, conform unui contract iscălit încă din 2013. Valoarea totală a investiției a fost aprobată la 124,27 milioane de lei cu TVA, respectiv 27,8 milioane de euro, însă devizul general a fost actualizat recent de consilierii locali și ajunge acum la 132,2 milioane lei, respectiv 27,9 milioane de euro, din care construcții și montaj 114,5 milioane de lei, respectiv 24,2 milioane de euro. A crescut în urma modificărilor făcute de guvern privind salariul muncitorilor din construcții.

Potrivit devizului, vor fi modernizați 726 m de străzi, pasajul va avea o lungime de 87,09 m, calea dublă de tramvai se va întinde pe 424 m, va fi amenajat și un sens giratoriu, pistele de biciclete vor avea o lungime de 1.355 m, iar trotuarele una de 1.877 m. Vor fi amenajați și 5.534 mp de spații verzi.

Reprezentanții primăriei încă așteaptă avizul de la Agenția de Mediu, pe care l-au cerut acum mai bine de un an. Cu avizul de mediu se obține autorizația de construcție, necesară pentru pornirea licitației pentru execuție, iar oficialii PMT spun că cei de la mediu îi țin pe loc cu cel mai important obiectiv al Timișoarei din această perioadă.

Articole pe aceeași temă:

Pasajul Solventul, lărgirea Bd. Sudului și Podul Jiul, împotmolite în avizul de mediu. Robu: E o atitudine de boicot

Pasajul Solventul, în ritm de melc spre execuție. Ultima performanță a PMT
41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor