tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
O viata dedicata meseriei. Cel mai varstnic macelar lugojean are 92 de ani

O viata dedicata meseriei. Cel mai varstnic macelar lugojean are 92 de ani

la 9 February 2013 12:28
9 February 2013 12:28
O prezenţă discretă la Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni, manifestarea celor de la Banater Zeitung, un bătrân stătea liniştit pe un scaun şi privea cu atenţie la mostrele degustate de juriu. Este Tiberiu Gaşpar, probabil cel mai în vârstă măcelar timişean.
Scris de M. Hoster - O prezenţă discretă la Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni, manifestarea celor de la Banater Zeitung, un bătrân stătea liniştit pe un scaun şi privea cu atenţie la mostrele degustate de juriu. Este Tiberiu Gaşpar, probabil cel mai în vârstă măcelar timişean.

Trimite articolul

X

Lugojean, Tiberiu Gaşpar este un simbol pentru colegii săi din breaslă, una extrem de bine pusă la punct în Lugoj. S-a născut în 28 mai 1921 şi primele taine în preparearea cărnii le-a deprins când era doar un copil, în calitate de ucenic la un măcelar slovac.

“Aveam 14 ani când m-am dus ucenic la Ştefan Valen. La noi erau cârnăţari români, germani, maghiari, dar eu am învăţat de la un slovac. De la el am aflat că cel mai important lucru este omenia şi să nu încerci să păcăleşti. Să nu încerci să furi când cântăreşti”, a declarat Tiberiu Gaşpar.

A avut norocul să înveţe într-un oraş renumit pentru calitatea cârnaţilor produşi. Lugojul era renumit pentru breasla măcelarilor, cârnăţarilor şi măţelărilor. Meserii vechi, care s-au transmis din familie în familie. În Lugoj a fost mereu o concurenţă între cei care au practicat aceste meserii. În 1913, oraşul de pe Timiş avea 186 de măcelari. Era concurenţă şi fiecare dintre naţionalităţi avea specificul ei. Românii au învăţat tainele preparării cârnaţilor de la aceştia. “Foloseam reţete şvbeşti şi ungureşti, care erau cele mai bune. Românii au învăţat meserie de la ei. Tot de la ei au fost preluate şi utilajele care se foloseau pentru prepararea cârnaţilor”, am mai aflat de la Tiberiu Gaşpar.

O viaţă plină

A trecut şi prin “producţia” pentru nemţi şi prin vremurile când au venit ruşii. În timp de război a lucrat la Deva într-o fabrică ce realiza conserve pentru armata germană. Era plătit bine spune Gaşpar. După care au venit ruşii şi au cărat fabrica, piesă cu piesă, la ei.

“În 1940, când a început al Doilea Război Mondial, am fost dus la fabrica de conserve Kulke din Deva. Făceam conserve pentru armata germană. Chiar dacă era război, ne-au plătit foarte bine. Eu mă ocupam să dau jos carnea de pe oase”, îşi aduce aminte lugojeanul.

Vremurile bune au încetat când au venit ruşii. Alt aluat… După terminarea războiului ei reprezentau puterea. „Atunci au venit vremurile grele. Au venit ruşii şi au luat tot. Când s-a încheiat războiul, sovieticii au furat tot din fabrică, au luat averea lui William Kulke. El şi copilul său au ajuns paznici la o stână. Au murit în sărăcie. Ruşii erau pur şi simplu barbari. Dacă soldaţii români nu îi ascultau, le dădeau jos pantalonii şi îi băteau la fundul gol”, a mai declarat măcelarul nonagenar.

Finalul războiului l-a dus pe Tiberiu Gaşpar înapoi pe plaiurile natale. S-a angajat la o măcelărie. “Era măcelăria lui Vasi Creţu. Am asistat la împuşcarea măcelarului, de către un ofiţer rus. Acesta se plimba mereu beat, de la un birt la altul. L-a împuşcat şi pe măcelar şi pe birjar”, declară Tiberiu Gaşpar.

A urmat în anul 1949 angajarea la Abatorul din Lugoj, unde a muncit până în anul 1983, când s-a pensionat: „Era o perioadă bună. Am lucrat la o secţie de măţelărie de vacă şi porc. Aveam mult de lucru”.

Tainele meseriei, păstrate în familie

Un măcelar care se respectă menţine tradiţia şi în fiecare an taie porcul de Ignat. O tradiţie de familie, spune Gaşpar. “Făceam cârnaţi în fiecare an, pentru noi. Am învăţat meserie de la cei mai bătrâini. Mai târziu ne-am modernizat şi noi, am trecut la maşină pe curent. Aşa a fost pe atunci”, a încheiat Tiberiu Gaşpar. El nu vorbeşte despre secretul gustului bun al produselor sale. “Acest lucru nu vi-l pot spune. Secretul îl ştiu doar cei din familie”, a spus lugojeanul.

Tiberiu Gaşpar se poate declara mulţumit, tradiţia producţiei cârnaţilor de casă este dusă mai departe de ginerele său, desigur sub supravegherea veteranul breslei lugojene.

Carnatii svabilor raman cei mai buni din Banat

Trimite articolul

X
Taguri:
logoj ,
macelar ,
stiri ,
tiberiu gaspar ,
timis online
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Ghiduri pentru prevenirea adicțiilor. Profesorii și părinții, sfătuiți să discute cu elevii despre droguri și alcool
    2
    Pace în Orientul Mijlociu, între Israel și Hamas
    3
    Vărșăndan vs. Bolojan: Guvernul blochează cultura. Protest al Teatrului German din Timișoara împotriva OUG 52/2025
    4
    FOTO. Al-Khwarizmi, un savant deschizător de drumuri în matematică
    5
    A început sezonul gripal. Medicii spun că vaccinarea este cea mai bună armă de apărare
    6
    Maria Corina Machado a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, premiu râvnit de președintele american Trump
    7
    Visit Timiș reprezintă Banatul la târgul internațional de turism de la Rimini
    8
    Festivalul TAIFAS revine la Timișoara cu retrospectiva Radu Jude și premiere din cinematografia balcanică
    9
    Focar de pestă porcină africană la Tomnatic
    10
    Ziua Părinților de Îngeri, marcată la Timișoara: expoziție, film, tururi ghidate și grupuri suport

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 7 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    VIDEO. Magia iernii prinde viață la Muzeul Satului Bănățean. S-a deschis Lights of the Village!

    Mapamond

    FOTO. Al-Khwarizmi, un savant deschizător de drumuri în matematică

    Eveniment

    Tragedie într-un sat din Timiș: bărbat găsit mort în casă din cauza scăpărilor de gaz

    Ştiri din Timiș

    „Colind și bucurie”. Artiști consacrați aduc magia sărbătorilor la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

    Eveniment

    FOTO. Tânăr rănit după ce a lovit parapetul pe DN 6, în Calea Lugojului

    Ştiri din Timiș

    Casierie închisă, restricții la taxe și urbanism. Program modificat la final de an la Primăria Dumbrăvița

    Capitală Culturală

    Tradiția continuă. Concertul de Crăciun 2025 al comunității italiene, în decorul Bisericii Millennium

    Ştiri din Timiș

    Toleranță zero la articole pirotehnice. Poliția Locală Moșnița Nouă anunță amenzi mari și pedepse cu închisoarea

    Ştiri din Timiș

    „Iubirea”, noua carte a părintelui Octavian Blaga, prezentată la UMF Timișoara alături de o reflecție asupra morții bune
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici