O noua metoda de diagnostic la Spitalul Municipal Timisoara: ecografia cu substanta de contrast

De Adrian Panduru
1Comentariu
O noua metoda de diagnostic la Spitalul Municipal Timisoara: ecografia cu substanta de contrast
© TION - O noua metoda de diagnostic la Spitalul Municipal Timisoara: ecografia cu substanta de contrast
La Spitalul Municipal din Timişoara s-a introdus o nouă metodă de diagnostic. La ecografia clasică se foloseşte acum şi o substanţă de contrast. Această metodă a fost deja folosită pentru diagnosticul unei afecţiuni hepatice, dar poate fi folosită şi pentru alte organe şi investigaţii.

Această metodă de diagnostic se foloseşte şi pentru alte organe precum ficatul, rinichii, pancreasul şi chiar în programele de neonatologie – această metodă va fi introdusă până la finalul anului şi în clinica de neonatologie. Metoda se aplică pe ecografe performante, iar în plus se achiziţionează substanţa de contrast, de către spital, care nu implică costuri semnificative.

În schimb, ecografia cu substanţă de contrast asigură o fiabilitate mult crescută faţă de cea clasică. Aparatul pe care s-a făcut prima dată această ecografie cu substanţă de contrast este cumpărat, de un an de zile, de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, fiind dedicat în principal cercetării, dar spitalul municipal are şi alte ecografe performante care oferă posibilitatea acestei explorări.

„Zilele trecute, în premieră pentru spitalul nostru, s-a introdus o metodă diagnostică performantă, bazată pe o aparatură de vârf şi care implică, pe lângă ecografia clasică, administrare de substanţă de contrast, ceea ce face ca fiabilitatea şi exactitatea diagnosticului să fie deosebită. Metoda poate fi folosită individual sau complementar cu alte explorări de vârf – computer tomografia sau rezonanţa magnetică. Această explorare a fost pusă în practică la Clinica de Medicină Internă a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, de către domnul profesor Lighezan, şef clinică, şi colaboratorii domniei sale. Este un pas înainte pentru spitalul nostru, suntem mândri că s-a introdus şi această metodă diagnostică, sperăm să introducem şi altele”, spune Octavian Mazilu, manager Spitalul Municipal Timişoara.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara a furnizat unul din echipamentele necesare în acest diagnostic, dar în spital există şi alte ecografe performante care asigură această explorare.

Anul acesta, Spitalul Municipal Timişoara a contractat servicii de ecografie în ambulator, pentru pacienţii care sunt trimişi de medicii specialişti sau de familie, fără costuri pentru pacienţi. Ecografia cu această nouă substanţă nu presupune costuri pentru pacienţi, intră în cadrul diagnosticului şi tratamentului pacientului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor