O mama din Timisoara acuza: Copilul meu nu a putut da Bacalaureatul pentru ca i s-a pierdut cererea de inscriere

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
12Comentarii
O mama din Timisoara acuza: Copilul meu nu a putut da Bacalaureatul pentru ca i s-a pierdut cererea de inscriere
Un tânăr a ratat cea de-a doua sesiune de Bacalaureat și va trebui să dea examenul anul viitor. S-a dus la centrul de examen, iar acolo nu a fost primit în sală deoarece… nu era pe listă! Trebuia să dea doar o probă restantă, respectiv cea de Istorie. Nu a putut face acest lucru deoarece nu era înscris la BAC. Mama tânărului acuză conducerea școlii că a pierdut cererea depusă de acesta, în timp ce directoarea unității de învățământ spune că elevul nu a depus cererea de înscriere la examen.

Elevii au un anumit interval înainte de examenul maturității în care se pot înscrie. Fac acest lucru la unitatea de învățământ unde au urmat cursurile. De acolo, după centralizarea cererilor, acestea sunt luate de reprezentanții școlii și sunt duse la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, unde elevii sunt repartizați pe centre de examen. În privința tânărului care a urmat liceul la Jean Louis Calderon, în Timișoara, ceva nu a funcționat. Mama acestuia, Daniela Hriban, spune că elevul a depus cererea și aceasta a fost pierdută de reprezentanții școlii, nemaifiind depusă la inspectorat, în timp ce directoarea Liceului Jean Louis Calderon spune că elevul nu a depus cererea la școala unde a urmat cursurile. Deznodământul: tânărul nu a putut participa la probă, nefiind înscris, și va trebui să mai aștepte un an pentru a da examenul maturității, o singură probă. Un an în care nu se va putea înscrie la facultate deoarece… nu a dat o probă restantă la BAC.

Mama tânărului a făcut memorii la Inspectoratul Școlar Județean Timiș și la Ministerul Educației pentru a semnala problema. E adevărat, prea multe nu poate schimba, cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului s-a încheiat deja, rezultatele au fost deja afișate, dar spune că nu vrea ca alții să pățească la fel. Mai mult, spune că are de gând să dea în judecată reprezentanții școli.

„Copilul meu s-a dus la a doua probă, pentru că a picat la prima și i s-a spus că nu este pe listă. A întrebat ce s-a întâmplat. A fugit repede de la centrul de examen la școala unde a urmat cursurile – la Calderon. Copilul meu a făcut o cerere. Fiecare cerere are un bilețel. Copilul a spus că a făcut cererea, secretara s-a contrazis cu directoarea, iar copilul meu a rămas fără proba de Bacalaureat. Fiecare cerere are un bilețel, unde scrie numele copilului respectiv și proba la care dă examen. Secretara de la școală a spus că bilețelul respectiv a fost găsit. Copilul meu a rămas fără Bacalaureat. Am făcut sesizare la inspectorat. Pare că nu se poate face nimic. Am trimis scrisori la minister. Vreau să atenționez lumea despre ceea ce se poate întâmpla. Trebuia să dea doar proba la istorie”, spune mama copilului Daniela Hriban.

Copilul, pe numele său Claudiu Partrick, după cum spune mama sa, s-a dus și a depus cererea la școală, iar actul respectiv, conform acuzațiilor mamei sale, s-a rătăcit undeva în școală, la Calderon.

„A depus cererea legal la Calderon, s-a dus la examen la Colegiul Bănățean și nu s-a regăsit pe listă. Am cerut să facă un subiect de rezervă și ei spuneau că nu se poate face așa ceva. El a depus cererea și au pierdut-o ei și nu au băgat-o în baza de date, iar copilul a rămas pe dinafară. Ceea ce este foarte grav. Vreau să atenționez pe toată lumea ce se poate întâmpla în România. Au peirdut cererea cei de la Calderon și nu au băgat-o în baza de date. Nu se găsea bilețelul dacă nu avea cererea”, a spus Daniela Hriban.

Directoarea Liceului Jean Louis Calderon, Lia Istin, neagă acuzațiile și spune că cererea nu a fost depusă la secretariatul școlii.

„Cererea nu a fost depusă la secretariat. Noi am avut în permanență secretariatul funcțional. Nu există niciun fel de cerere la secretariat depusă din partea elevului. Toți elevii care au depus cerere au fost incluși în baza de date, iar baza de date a fost transmisă la centrul de examen. Toți cei 23 de absolvenți care au cereri depuse au fost înscriși în examen. Nu există cerere a acestui elev. Eu am controlat fiecare document în școală, dosarele, nu există cerere, nu a fost depusă cerere în școală. Nimeni nu știe de existența unei cereri și nu-și amintește nimeni să fi depus copilul cerere”, a spus Lia Istin, directoarea Liceului Jean Louis Calderon Timișoara.

Ce se mai poate face în acest moment? Nimic! Elevul va trebui să aștepte până la examenul din vara viitoare, când va da din nou examen. Va trece însă un an, în care elevul putea urma facultatea sau se putea duce spre alte orizonturi cu diploma de BAC în mână.

„Noi primim în centrul de examen elevii înscriși. Elevul acesta nu a fost înscris. Nu a fost trimisă de la școală cu cerere de înscriere, cu dosar, în centrul respectiv, unde au fost colegii lui repartizați. Dacă copilul, în perioada 18-22 iulie, nu se înscrie la școală pentru sesiunea Bacalaureatului din august-septembrie el nu are cum să participe. Am făcut imediat verificări dacă copilul este de la Calderon, dacă a fost înscris, ni s-a comunicat că nu se găsește cererea acelui copil. Trebuie să răspundă școala acestei întrebări”, spune inspectorul școlar general adjunct de Timiș Mihaela Petrov.

 12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor