O boala agresiva ameninta bovinele din Timis. Se interzic expozitiile de animale

De Adrian Panduru
O boala agresiva ameninta bovinele din Timis. Se interzic expozitiile de animale
O boală specifică bovinelor, care a apărut în Bulgaria și apoi s-a extins în țările vecine, amenință și România, partea de sud-vest. Judeţele din zona sud-vestică a României se află în situaţie de risc crescut faţă de apariţia acestei boli. Tocmai de aceea, se interzice în continuare funcţionarea aglomerărilor şi expoziţiilor de animale pentru specia bovină, în toate judeţele din sudul şi vestul ţării, printre care şi judeţul Timiş.

Mai mult, în cazul în care există orice suspiciune de boală sau caz de îmbolnăvire a bovinelor se va anunţa imediat medicului veterinar al circumscripţiei sanitare veterinare teritoriale sau D.S.V.S.A. Timiş (tel. 0256 204911). Este vorba de dermatoză nodulară contagioasă, boală foarte agresivă care s-a extins în mai multe țări, în cazul bovinelor.

Perioada de incubaţie a bolii, respectiv perioada cuprinsă între data infectării bovinei şi cea a apariţiei primelor semne de boală este între 4 şi 28 de zile, primele semne fiind reprezentate de creşterea temperaturii corporale şi mărirea în volum a ganglionilor prescapulari (zona anterioară spetei).

În data de 13 aprilie 2016, Bulgaria a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală şi Comisia Europeană privind primele două focare de dermatoză nodulară contagioasă la specia bovină, în exploataţii de tip gospodăresc şi comerciale. Boala este specifică bovinelor. Evoluţia bolii în Bulgaria, la o lună de la confirmarea primelor focare, este foarte agresivă, aceasta răspândindu-se în şapte regiuni, la graniţa cu Macedonia şi cu Serbia, trecând apoi în cele două ţări.
O actualizare a focarelor de boală de la începutul anului se prezintă astfel: Grecia – 56 focare, Bulgaria -173 focare, Macedonia – 35 focare, Serbia – 17 focare.

Conform specialiștilor, judeţele din zona sud-vestică a României se află în situaţie de risc crescut faţă de apariţia acestei boli, datorită numărului important cu exploataţii cu bovine şi datorită biotopului propice pentru dezvoltarea insectelor hemetofage (muşte de grajd, tăuni şi ţânţari). Se interzice în continuare funcţionarea aglomerărilor şi expoziţiilor de animale pentru specia bovină, în toate judeţele din sudul şi vestul ţării, printre care şi judeţul Timiş. Se recomandă limitarea accesului persoanelor şi bovinelor străine în locaţiile în care se cresc sau păşunează bovine, aplicarea de măsuri de protecţie a animalelor contra insectelor hematofage, solicitarea de informaţii pe această temă medicilor veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare teritoriale, sau al D.S.V.S.A. Timiş. Măsurile vor fi menţinute pâna la stingerea oficială a focarelor de boală din teritoriile vecine României şi eliminarea riscului pentru boala dermatoză nodulară bovină.

Articole pe aceeași temă:

Targurile de animale si expozitiile de bovine – interzise in Timis, din cauza unei boli

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !