Nu vă jucați cu focul! Amenzi de mii de lei dacă incendiați miriștile

De Adrian Panduru
5Comentarii
Nu vă jucați cu focul! Amenzi de mii de lei dacă incendiați miriștile
© foto: arhivă
Unii proprietari de terenuri preferă să dea foc resturilor vegetale, uneori provocând incendii serioase, cu care pompierii se luptă din greu. Garda Naţională de Mediu, prin Comisariatul Judeţean Timiş, atrage din nou atenţia că este interzisă incendierea resturilor vegetale a miriştilor, terenurilor arabile şi pajiştilor permanente în scopul curățării terenurilor. Amenzile sunt de mii de lei și nu mai primiți nici subvenția de la Uniunea Europeană dacă sunteți prinși!

Conform reprezentanților Gărzii de Mediu, resturile vegetale trebuie valorificate, putând constitui o resursă care să contribuie la fertilizarea solului cu nutrienți, și nu eliminate prin incendiere. Comisarii Gărzii de Mediu Timiș explică cum arderea resturilor vegetale conduce la afectarea calității solului și a aerului înconjurător, la punerea în pericol a vieților omenești, a bunurilor materiale și nu în ultimul rând contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și la producerea de disconfort populației.

Ce sancțiuni riscă o persoană care incendiază resturile vegetale de pe terenurile agricole

Beneficiarii care depun cereri unice de plată la A.P.I.A. şi solicită sprijin financiar aferent schemelor şi măsurilor de sprijin trebuie să respecte prevederea conform căreia „este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente“. Sancțiunea în cazul arderii miriștilor este reducerea plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă de plată.

Nu numai atât. Riscați amenzi de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice

„Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional, în conformitate cu H.G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei”, transmite comisarul-șef al Gărzii de Mediu Timiș, Lavinia Alina Călușeru.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor