Nu aveti casa de marcat sau nu dati bon fiscal, statul va inchide firma!

De M. Hoster
9Comentarii
Nu aveti casa de marcat sau nu dati bon fiscal, statul va inchide firma!
© TION: Nu aveti casa de marcat sau nu dati bon fiscal, statul va inchide firma!
Legislaţia din domeniul fiscal se înăsprește semnificativ începând din această lună. Dacă un magazin nu are casă de marcat, dacă nu emite bon fiscal pentru produsele sau serviciile vândute sau dacă aceste bonuri nu includ întreaga valoare a produselor şi serviciilor, inspectorii anti-fraudă vor putea inclusiv să închidă punctul de lucru al respectivei firme.


Din 1 martie 2015 a intrat în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării, dispusă în cazul în care inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală constată încălcarea anumitor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.

Noile sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligaţii sunt: amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni. De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparatele de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.

La data suspendării unitatea este sigilată de echipa de control şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul: „Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata suspendării unitatea rămâne sigilată. Este important de menţionat că plângerea nu mai suspendă executarea sancţiunilor dispuse pentru sancţionarea abaterilor menţionate, iar ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an.

Cel mai probabil, prin noua formă a legislaţiei nu sunt urmărite marile lanţuri de magazine, care oricum emit bon fiscal, ci micile afaceri, acolo unde era constatat acest tip de evaziune. Cum la fiecare modificare legislativă, atunci când este impusă o pedeapsă sporită, întotdeauna apar şi nenumărate controale în scurt timp, este de aşteptat ca şi de această dată să fie la fel.

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor