Noua parcare de la Bega – din bani de la bugetul local dupa ce investitorii au spus pas

De A. Strugariu
Reactualizat la:
8Comentarii
Noua parcare de la Bega – din bani de la bugetul local dupa ce investitorii au spus pas
© TION: Noua parcare de la Bega - din bani de la bugetul local dupa ce investitorii au spus pas
Oficialii Primăriei Timişoara au ajuns la concluzia că, dacă vrem să avem o parcare supraetajată în centrul oraşului, singura variantă este să fie ridicată din bani de la bugetul local. Autorităţile locale nu au reuşit să atragă niciun investitor privat în încercarea lor de a realiza o parcare cu 500 de locuri în spatele centrului comercial Bega: nimeni nu a vrut să se asocieze cu societatea Drumuri Municipale în condiţiile impuse, aşa că… a fost încă un an pierdut din acest punct de vedere! Urmează acum elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru noua parcare.

Societatea Drumuri Municipale (SDM) a primit în concesiune prin atribuire directă, în primăvară, terenul de 1.850 de metri pătraţi din spatele centrului comercial Bega, din Piaţa Mareşal Ferdinand Foch din Timişoara. Urma să se asocieze cu un partener privat pentru ridicarea unei parcări supraetajate cu 500 de locuri pe acel amplasament.

SDM trebuia să vină în asociere cu terenul, primit în concesiune pe 49 de ani, iar investitorul cu banii pentru construirea parcării, în termen de 6 luni, parcare ce ar fi urmat să fie exploatată în comun ulterior. Partenerul trebuia să demonstreze că ar avea disponibilităţi băneşti de 3 milioane de euro, să fie de acord ca minim 20% din locuri să revină SDM, să accepte ca primăria să primească 1% din venituri şi anumite limitări de tarife etc.

Problema este că cele două selecţii de oferte organizate de societatea Drumuri Municipale din primăvară până acum au fost un eşec, pentru că n-a venit niciun investitor hotărât să intre în afacerea propusă de administraţia locală.

Drept urmare, reprezentanţii Primăriei Timişoara propun, printr-un nou proiect de hotărâre, care va intra chiar marţi în atenţia consilierilor locali, retragerea dreptului de concesiune asupra terenului atribuit către SDM pentru amenajarea respectivei parcări supraterane. Totodată, se propune să fie întocmite documentaţiile necesare, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, pentru realizarea de către primărie a parcării din Piaţa Ferdinand Foch.

„În urma demersurilor efectuate în vederea realizării parcării supraterane nu s-a prezentat niciun investitor. Astfel, se impune realizarea parcării din fonduri locale ale Municipiului Timişoara, ţinând cont de lipsa locurilor de parcare din zona centrală”, se motivează în referatul proiectului de hotărâre.

Primarul Nicolae Robu crede că investiţia poate fi suportată pe venituri proprii.

„Având în vedere că de două ori a eşuat licitaţia, nu a venit nimeni, nu mai aşteptăm, o facem noi. Studiul de fezabilitate va arăta cât ne costă, noi ne asumăm. Nu cred că vor fi costurile foarte mari. Va fi o construcţie metalică, parcare supraetajată. Noi vrem să dăm acum drumul şi studiului de fezabilitate, ne anunţăm intenţia de a face noi, iar când vom vedea preţul estimat de specialişti atunci vom lua decizia finală daca mergem mai departe sau nu, dar 99% mergem mai departe”, a afirmat Robu.

În aceste condiţii este greu de estimat când ar putea să apară o nouă parcare, fie supraetajată, fie subterană, în zona centrală a oraşului.

Cert este că vom avea noi străzi pietonale în zona Cetate, după ce se termină proiectul de reabilitare pe bani europeni, în a doua parte a anului viitor…

UPDATE. Consilierii locali au aprobat, marţi, retragerea concesiunii de care a beneficiat SDM asupra terenului din spatele centrului comercial Bega fără nicio discuţie în plen.

Robu le-a explicat aleşilor că vechea hotărâre pe care au adoptat-o n-a produs oricum niciun efect.

„Este foarte important pentru municipiul Timişoara să aibă o parcare în această zonă (…) Hotărârea n-a produs efecte oricum. Să facem diligenţele să construim o parcare supraterană, n-are rost să aşteptăm după investitori care nu vin”, a afirmat primarul.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor