NIS Petrol explica ce face la Dudestii Vechi

De Bogdan Marta
2Comentarii
NIS Petrol explica ce face la Dudestii Vechi
© Foto: arhiva
Confruntată cu un posibil protest, duminică, al locuitorilor din Dudeștii Vechi, care se tem că în imediata apropiere a localității lor se vor extrage gaze prin metoda fracturării hidraulice, NIS Petrol a transmis un comunicat în care explică ce face în zonă.

Compania petrolieră susține că acordurile cu Agenția Națională de Resurse Minerale o obligă atât să obțină date seismice, cât și să foreze trei sonde de explorare.

„Programul minim obligatoriu prevăzut în acordurile petroliere pe care NIS Petrol le-a semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimetrele din județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled – include două tipuri distincte de operațiuni. Primul tip de operațiune presupune achiziția de date seismice pe o suprafață de 580 de kilometri pătrați și cel de-al doilea, forajul a trei sonde de explorare în fiecare perimetru cu scopul identificării rezervoarelor de petrol și gaze naturale. În acest moment, în vederea finalizării obligațiilor cu privire la achiziția de date seismice pentru perimetrul EX-7 Periam, NIS Petrol, prin intermediul Naftagas Oilfield Service, derulează lucrări de prospectare pe o suprafață de aproximativ 150 kilometri pătrați, lucrări efectuate în procent de peste 85%. Facem precizarea că aceste acțiuni nu sunt opționale, ci ele sunt impuse de acordurile petroliere semnate cu ANRM, nerealizarea lor de către compania noastră, la fel ca și întârzierea lor, atrâgând după sine penalizări financiare semnificative”, au transmis cei de la NIS Petrol.

De asemenea, reprezentanții companiei petroliere susțin că au respectat și vor respecta și în continuare legislația în vigoare, procedurile lor fiind transparente.

„NIS Petrol este o companie de bună credință, iar demersurile realizate pentru obținerea certificatului de urbanism și a altor autorizații necesare au respectat toate reglementările legale. În plus, certificatul de urbanism eliberat de către primărie nu reprezintă o autorizație în sine, ci o listă de avize şi acordurile legale, necesare în vederea autorizării, pe care compania va trebui să le obțină în vederea implementării proiectului de foraj, în conformitate cu legislația în vigoare din România. Forajul va fi executat în baza unui proiect elaborat de către o companie românească certificată în domeniu și aprobat de către ANRM, oferind detalii cu privire la metoda de realizare a forajului. De asemenea, proiectul va trece printr-o procedură transparentă de autorizare, iar studiul de evaluare a impactului asupra mediului va fi făcut public”, au mai spus cei de la NIS Petrol.

Aceștia țin să îi asigure pe locuitorii din Dudeștii Vechi că utilizează metode de explorare tradiționale, fracturarea hidraulică nefiind luată în calcul.

„NIS Petrol realizează lucrări de explorare prin metode tradiționale, iar tehnicile utilizate sunt în concordanță cu cele mai înalte standarde de mediu naționale și internaționale. Protecția mediului înconjurător este o prioritate majoră și face parte integrantă din strategia de eficientizare a operațiunilor companiei. Fracturarea hidraulică, precum și explorarea și exploatarea gazelor de șist nu fac obiectul activității noastre. De-a lungul timpului, în județul Timiș au fost executate peste 1.100 de sonde de petrol și gaze naturale, acest număr neincluzând și sondele de foraj pentru apă termală care folosesc aceeași metodă de foraj ca și cele anterior menționate. Prezența unui număr semnificat de sonde de exploatare a petrolului și gazelor naturale, operate de alte companii petroliere pe aria unitaților administrativ teritoriale a comunelor Beba Veche, Dudeștii Vechi, precum și a altor comune din proximitate, face dovada unei tradiții a dezvoltării industriei petroliere în zonă, care nu exclude și nu periclitează coabitarea cu o agricultură performantă”, au mai arătat cei de la NIS Petrol.

Ei mai susțin că arsenul prezent în apa potabilă din zonă nu li se datorează, ci este o „tendință naturală”, afirmația fiind bazată pe „argumente științifice”.

Vă reamintim că duminică, de la ora 17, la Dudeștii Vechi va avea loc un protest împotriva explorărilor petroliere effectuate de NIS Petrol în zonă.

Articole pe aceeași temă:

Un nou protest impotriva gazelor de sist, in Timis. De data aceasta la Dudestii Vechi2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor