Nina Ceranu sau povestea unei oltence care, de 40 de ani, face Timisoara literara mai buna

De S.P.D.
Reactualizat la:
Nina Ceranu sau povestea unei oltence care, de 40 de ani, face Timisoara literara mai buna
Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România i-a dedicat reunirea sa, în sala Orizont, la acest sfârșit de săptămână, prozatoarei Nina Ceranu, sărbătorind-o la împlinirea vârstei de 65 de ani și la 40 de ani de la debutul literar în revista cenaclului Lumina al fabricii Elba.

Debutul editorial al Ninei Ceranu s-a petrecut în 1984, cu volumul de proză scurtă ”Întoarcere cu bucurie”, apărut la Editura Facla. Acestuia i-au urmat cărți primite cu drag de cititori, cu interes de critica literară și respect de scriitori, precum romanele Câmpie însorită, Singurătate în doi, Cimitirul nevolnicilor, Viața în Ithaca, Umbra Iscarioteanului, Cartea morților, Americanul, Strigătul, poemul Nihil Sine Deo, cartea cu note de călătorie Ceea ce luăm cu noi, romanul epistolar Liberățile bufniței. Însă Nina Ceranu nu e doar o scriitoare cu operă serioasă. E mult mai mult de atât: e o locomotivă culturală cu combustii nemăsurate, un coagulant al unei zone literare pe care o ține vie și prolifică, un om bun, darnic, răbdător, tenace. Și un pic sfios. Este fondatoarea și directoarea Editurii Eubeea, sărbătorită odată cu ea. O editură ca o mică mașinărie miraculoasă, căreia i se datorează apariția unor cărți bune, multe, din arealuri scriitoricești altminteri vitregite. Căci Nina Ceranu nu s-a limitat la a-și scrie și publica propriile-i cărți, ci s-a încăpățânat să se dedice unor aproape utopice cauze ale aproapelui literar. A publicat o remarcabilă antologie de literatură feminină (Crinul, cofetărie pentru doamne), a adunat între coperte Olteni în Banat, a fondat, împreună cu soțul ei, poetul Ilie Chelariu, revista Orient Latin, unde sunt publicați autori importanți și scriitori debutanți, nume noi, nume mari și nume aproape uitate. Dacă zicala despre oltenii veniți în Banat să fie șefi trebuia spulberată, Nina Ceranu este arma perfectă. Căci, fidelă afectiv și literar spațiului oltenesc, mehedințean, în care s-a născut, Ceranu a venit în Timișoara să salahorească, robace, întru buna așezare în cultură a locului. Stăpâna ”Duhului fluviului” zâmbește rar, dar când o face, o face din tot sufletul, așa cum scrie. Despre scrisul, munca și zâmbetul ei au vorbit la aniversare scriitorii Cornel Ungureanu, președintele USR Timișoara, Ilie Chelariu, I.J.Rovina, Vasile Bogdan, Paul -Eugen Banciu, A.D.Rachieru, Viorica Bălteanu.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !