Nicu Covaci a castigat procesul cu Baniciu si Kappl pentru piesele din repertoriul Phoenix

De T. Ex.
2Comentarii
Nicu Covaci a castigat procesul cu Baniciu si Kappl pentru piesele din repertoriul Phoenix
© TION - Nicu Covaci a castigat procesul cu Baniciu si Kappl pentru piesele din repertoriul Phoenix
Liderul Phoenix, Nicu Covaci, a câştigat o primă luptă în instanţă în războiul pornit împotriva foştilor săi colegi de trupă. Tribunalul Bucureşti a decis că el este autorul unora dintre piesele din repertoriul Phoenix care au fost preluate şi interpretate de Mircea Baniciu şi Josef Kappl. Instanţa nu i-a obligat însă pe cei doi artişti să-i acorde şi despăgubiri lui Covaci, după cum cerea acesta. Oricum, decizia nu este definitivă.


Nicu Covaci i-a dat în judecată pe Mircea Baniciu şi Josef Kappl în 2013 pentru drepturile de autor şi drepturile conexe asupra pieselor din repertoriul Phoenix.
Soluţia a fost pronunţată miercuri de Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a constatat calitatea de autor a reclamantului, a lui Nicu Covaci, cu privire la piesele declarate la UCMR – ADA (n.r. – Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor), inclusiv pentru operele muzicale pretinse de cei chemaţi în judecată ca fiind opere comune interpretate de formaţia Phoenix.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus „interzicerea comunicării publice, în orice formă de prezentare directă, precum şi modificarea operelor al căror autor este reclamantul, de către pârâţi”, potrivit minutei.

Instanţa a respins însă cererile privind obligarea pârâţilor la plata unor daune materiale şi morale. „Instanţa a constatat calitatea pieselor declarate la UCMR-ADA, deci toate cele o sută de piese care sunt la UCMR sunt recunoscute de instanţă ca fiind creaţia autorului unic Nicolae Covaci”, a declarat, potrivit Mediafax, avocata care l-a reprezentat pe Covaci, Ondina Pană.

Decizia poate fi atacată cu apel.

Mircea Baniciu consideră decizia Tribunalului Bucureşti „profund imorală”, afirmând că publicul este cel care a pierdut cel mai mult, în cele din urmă.
Artistul spune că, la cererea publicului, a mai interpretat piese de pe vechile albume ale Phoenix, dar că şi el a contribuit la compoziţii.

„Am fost dat în judecată de Nicu Covaci pentru că în ultimii 20 de ani am cântat piese din repertoriul Phoenix fără a avea acordul său şi pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale şi morale în valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl şi Mani Neumann câte 10.000 de euro. Sentinţa judecătorilor a fost că nu avem nimic de plătit acestui om, care oricum în această perioadă a încasat drepturi de autor de zeci de mii de euro ca urmare a interpretărilor noastre. Totuşi, la cererea lui Nicu Covaci, judecătorii au acceptat ideea că nu avem voie să interpretăm pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix (…) Consider că această decizie este profund imorală, dar adevărul nu-l poate schimba nimeni. Piesele apărute în perioada ’71-’75 au fost compuse în cea mai mare parte împreună, în sala de repetiţii (…) Din păcate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comiţând, atunci şi de nenumărate ori ulterior, falsuri în acte”, a declarat Mircea Baniciu pentru Mediafax.

Nicu Covaci susţine însă că majoritatea pieselor îi aparţin. „Sper să se facă dreptate, atât vreau. Să-mi păstrez dreptul asupra pieselor produse, compuse, realizate de mine. Deci la formaţia Phoenix, în repertoriul nostru sunt vreo 150 de piese de-ale mele, sunt vreo şapte de-ale lui Josef Kappl şi opt piese ale lui Baniciu. Atât timp cât ei se pun împreună şi îmi cântă repertoriul meu, piesele mele, lumea îi confundă cu Phoenix, or ei (…) sunt nişte trădători”, a spus Nicu Covaci într-un interviu acordat pentru Digi24.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor