Nicolaescu: Peste jumatate din spitale prezinta nereguli

De T. Ex.
Nicolaescu: Peste jumatate din spitale prezinta nereguli
© TION - Eugen Nicolăescu
Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu spune că aproape 60% din spitalele din România prezintă diverse nereguli. Acesta atenționează managerii să trimită planuri de reconfigurare a unităților în următoarele două săptămâni.

Ministrul Sănătății a explicat că, în urmă cu trei săptămâni, le-a cerut managerilor de spitale ca, până în 5 februarie, să trimită propriile planuri de reconfigrare a spitalelor n care să urmărească: asigurarea serviciilor medicale la un standard de calitate, echilibrarea cheltuielilor de funcţionare a spitalului între cele destinate medicamentelor, materialelor sanitare, salariilor, utilităţilor, utilizarea optimă a numărului de paturi.

„Vreau să le transmit managerilor de spitale, nu tuturor, se ştiu cei care sunt vizaţi, că sunt supărat pe modul în care au înţeles să trateze acest subiect şi să răspundă acestei solicitări. Din păcate, n-au trimis toate spitalele, iar dintr-o primă analiză am constatat că managerii nu au înţeles nimic din ce aveau de făcut. Iar DSP-urile nu şi-au îndeplinit misiunea de a spraveghea, îndruma, controla şi aplica politica ministerului în acest domeniu atât de important”, a anunțat Nicolăescu într-o videoconferință cu reprezentanții DSP-urilor (direcţiile de sănătate publică) și cu managerii de spitale.

Ministrul a mai spus că aproape 60% din spitalele din țară au nereguli.

„Vreau să vă dau şi public câteva date, care cred eu că sunt relevante în susţinerea acestui demers. Ele arată realitatea unui sistem spitalicesc cu dezechilibre şi care utilizează ineficient banii publici. Este vorba despre date rezultate în urma centralizării şi analizei raportărilor trimise chiar de spitale”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Potrivit ministrului, peste 75 la sută din secţiile din fiecare judeţ sunt subutilizate în diferite grade, sub rata optimă de utilizare, de 80 la sută. Alte secţii sunt supraaglomerate cu cazuri care nu necesită internare în spital – exeme simple în secţiile de dermatologie, infecţii ORL necomplicate la adult, proceduri de recuperare care pot fi efectuate complet în ambulatoriu, a mai spus ministrul.

Ministrul le-a transmis managerilor de spitale să trimită planurile de reconfigurare cerute până la 20 februarie şi i-a atenţionat că nu vor primi paturi în plus dacă nu vor înainta un plan de conformare.

„Poate ar trebui să vă gândiţi dacă mai vreţi să rămâneţi pe posturi”, le-a mai spus ministrul Sănătății directorilor de spitale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !