Nicolae Simatoc, o legenda basarabeana plecata de la Ripensia si ajunsa la FC Barcelona

De M. Hoster
Reactualizat la:
Nicolae Simatoc, o legenda basarabeana plecata de la Ripensia si ajunsa la FC Barcelona
Nicolae Simatoc, o legenda basarabeana plecata de la Ripensia si ajunsa la FC Barcelona
Probabil că numele Nicolae Simatoc nu va spune prea multe. Totuşi, el este fotbalist legat de clubul Ripensia, care a fost a doua casă pentru el, şi a dus numele clubului în fotbalul mare. Iar de miercuri, el are şi o carte în care îi este povestită viaţa de către un basarabean de-al său, Octavian Ţîcu, fost ministru al Sporturilor în ţara de peste Prut.

Pasionat de istoria fotbalului din acea parte a Europei, Octavian Ţîru a dat şi peste numele lui Nicolae Simatoc. Un fotbalist descoperit de tânăr de un specialist cu un ochi extrem de bun pentru valoarea sportivă. „Ce şanse erau ca cineva să vină în capătul ţării, al Bucovinei şi să vadă un copil care va ajunge atât de mare. Erau doar nişte tineri care jucau fotbal pe malul unui pârâu. Simatoc a fost văzut şi dus la Ripensia”, a declarat autorul la lansarea cărţii.

Viaţa şi războiul al doilea mondial i-au dus paşii lui Simatoc în vestul Europei. Basarabean ortodox, el s-a căsătorit cu o unguroaică de religie catolică, scăpată ca prin urechile acului de epurarea sovietică. Cariera sa fotbalistică a fost legată de Ripensia, acolo unde a stat timp de patru sezoane, în perioada de glorie a echipei, la Carmen Bucureşti, dar mai ales de Inter Milano şi FC Barcelona, şi ulterior la Oviedo.

Înainte de a pleca de la Inter și a ajunge la Barcelona, Simatoc a jucat şi la Brescia, localitate unde avea să se nască şi băiatul său Silvio. Acesta a fost prezent la Timişoara, la librăria Esotera, la lansarea de miercuri seara. Deşi recunoaşte că nu vorbeşte (încă) limba română, el a anunţat că de câteva luni a început să studieze şi această limbă, mai mult, a depus şi o cerere pentru a primi şi paşaport românesc.

„La noi în familie se vorbea ungureşte. Iar tatăl meu vorbea din trecutul său, trebuie spus cu mare mândrie, de Basarabia şi de Ripensia. Iniţial am crezut că Ripensia este un oraş, cu atâta mândrie vorbea despre echipă”, a delclarat la Timişoara Silvio Simatoc. El şi-a luat inima în dinţi şi a vizitat atât Basarabia natală a tatălui său, dar şi Timişoara, oraşul în care a început cariera fotbalistică a jucătorului de nivel mondial. Iar despre oraşul de pe Bega Silvio a spus că este extrem de mult impresionat de acesta şi că aici se simte „acasă”. La rândul său, Silvio a avut o bună carieră fotbalistică, el joacă şi în prezent la echipa de old boys a Barcelonei, localitate în care s-a stabilit şi unde trăieşte şi în prezent.

Nicolae Simatoc a murit în Australia, acolo unde a emigrat cu familia sa. Silvio a jucat fotbal şi acolo, dar şi-a găsit împlinirea sportivă pe cu totul alte meleaguri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor