Neumann despre posibilitatea retragerii titlului de Capitală Culturală Europeană: Fac un apel la calm și răbdare!

De A. M. A.
17Comentarii
Neumann despre posibilitatea retragerii titlului de Capitală Culturală Europeană: Fac un apel la calm și răbdare!
© foto: Facebook
Directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, a răspuns, miercuri, scrisorii deschise transmise de fostul director artistic al asociației, Chris Torch. Ea le cere timișorenilor să fie calmi și să aibă răbdare pentru că zilele următoare urmează să fie transmis raportul juriului de monitorizare și promite că îl va face public.

În ultimele două zile au apărut la suprafață mai multe detalii privind situația din cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și a gestionării titlului de Capitală Culturală Europeană. Chris Torch, fostul director artistic, a ieșit public cu o scrisoare deschisă, unde declara că există posibilitatea retragerii de către Uniunea European a titlului acordat Timișoarei!

Întrebată dacă Timișoara, în plin proces de implementare a Programului Cultural 2019, se află în pericolul să îi fie retras titlul de Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann a declarat:

„În ceea ce îl privește pe Chris Torch, îi mulțumim pentru contribuția adusă în programul de Start Up. Așa cum anunțasem în decembrie 2016, când am prezentat publicului mandatul său, acesta viza perioada de Start Up, după care noi, acum, urmează să lansăm un apel deschis pentru recrutarea a două poziții, pentru că intrăm într-o perioadă mult mai avansată și mai aglomerată, poziția de Director de Program și poziția de Consultant Artistic. În ceea ce privește declarația privind posibilitatea retragerii titlului de către Uniunea Europeană, titlul de Capitală Europeană a Culturii, aș vrea sa fac un apel la răbdare și calm pentru că zilele aceasta vom primi raportul juriului de monitorizare, care a fost aici în 5 iunie de la Bruxelles și care a făcut o evaluare a situației noastre. Vom primi acest raport de monitorizare care va fi punctul de vedere official al juriului și-l vom face public”.

Chris Torch declarase în scrisoarea sa deschisă cum că „momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timișoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă – acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) – să nu mai aibă loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost șocată atunci când a trebuit să asculte explicațiile confuze și neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autoritățile publice Asociației TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, rerespectând angajamentele semnate”.

Primarul Nicolae Robu, la rândul lui, a transmis că, într-adevăr, asociația se confruntă cu dificultăți financiare, consecința acestora fiind neimplementarea unor angajamente asumate prin dosarul de candidatură.

„Eu sper să nu se ajungă la așa ceva, dar, așa cum au spus și membrii comisiei care a făcut un audit recent, sunt nerealizări datorită lipsei finanțărilor. Doar primăria are un procent foarte mare de îndeplinire a obligațiilor financiare – 85-90 la sută din bani vin de la primărie. Eu am anunțat în mai multe rânduri lucrul acesta. Nici noi nu am dat sută la sută tot ce ar fi trebuit să dăm, dar dacă și ceilalți parteneri ar fi făcut virările așa cum le-am făcut noi, atunci lucrurile ar fi putut merge mult mai bine”, a declarat Nicolae Robu.

Articole pe aceeași temă:

Fostul director artistic al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană: Există îngrijorarea reală că UE va lua în calcul retragerea titlului acordat Timișoarei

Robu admite situația financiară gravă a Asociației Timișoara Capitală Culturală: Eu am dat cât am putut

TM2021: Robu scoate oamenii în stradă, dacă Timișoara pierde titlul din lipsă de finanțare17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor