Muzica de pian in familie: Mihailescu x 4 pe scena Filarmonicii Banatul

De S.P.D.
Muzica de pian in familie: Mihailescu x 4 pe scena Filarmonicii Banatul
© foto (c) fotosen.ro
În cadrul programului Familii de Muzicieni, Filarmonica Banatul propune vineri, 20 martie 2015, de la ora 19, în sala Capitol, reîntâlnirea cu un adevărat brand al pianisticii românești: familia Mihăilescu, ai cărei membri – Ioan, Dinu, Manuela și Dragoș – sunt cu toții pianiști.

Concertul simfonic va fi dirijat de Răsvan Cernat și îi va avea invitați speciali pe percuționiștii Doru Roman și Zsolt-Csongor Szabo. Sonata pentru două piane şi percuţie de Béla Bartók, ”comandată pentru a fi interpretată la un concert aniversar al Societăţii Internaţionale pentru Muzică Contemporană, în 1938”, precizează concertmaestrul Mircea Tătaru.

Sonata va fi interpretată de Manuela-Iana și Dragoș Mihăilescu, împreună cu percuționiștii invitați. Dinu Mihăilescu va fi apoi solistul Concertului pentru pian şi orchestră în la minor , capodoperă a lui Robert Schumann.

”În încheiere vom asculta faimoasa Rapsody in blue de George Gershwin, la pian fiind Ioan Mihăilescu. De necrezut, Gershwin povesteşte în scrierile sale că celebra Rapsody in blues-a născut în tren şi pe când zgomotul ritmic al vagonului îl pisa la cap, din lăuntrul larmei obsedante a auzit în urechi muzica de la început la sfârşit, a intuit întreaga construcţie a rapsodiei. El precizează că nu temele le-a auzit, probabil le descoperise deja, ci întreaga compoziţie, ca un întreg. Premiera a avut loc într-o după-amiază de februarie a anului 1924. Paul Whiteman şi orchestra sa intitulată Palais Royal Orchestra a interpretat rapsodia în concertul pe care l-a denumit Un experiment în muzica modernă. A fost un moment care l-a făcut celebru pe Gershwin, a revoluţionat muzica americană şi mai apoi pe cea internaţională”, mai subliniază concertmaestrul în avancronică.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !