Muzeul viu de la Timisoara prinde viata. Lucrarile la cele patru gospodarii traditionale sunt gata

De Adrian Panduru
1Comentariu
Muzeul viu de la Timisoara prinde viata. Lucrarile la cele patru gospodarii traditionale sunt gata
© TION: Muzeul viu de la Timisoara prinde viata. Lucrarile la cele patru gospodarii traditionale sunt gata
Muzeul Viu din Timișoara prinde… viață. S-au încheiat lucrările de construcție ale celor patru case, replici ale gospodăriilor tradiționale din zona de cooperare transfrontalieră – banațeană, maghiară, șvăbească și sârbească de la Muzeul Satului Bănățean. Cele patru case sunt gata, din punct de vedere al construcției, sunt angajați și cei opt actori care le vor prezenta oamenilor traiul în aceste locuințe, iar până la mijlocul anului viitor vor fi și mobilate.

Casele vor fi mobilate în funcție de specificul fiecăreia, iar actanții – oamenii angajați pentru a sta acolo, vor demonstra meșteșugurile și traiul de zi cu zi în aceste locuințe. Sunt angajați opt oameni care se vor ocupa de activitățile de la Muzeul Viu. Cei care se ocupă de Casa Maghiară au specialitatea pescuit, ei se vor ilustra ceea ce înseamnă viața unei familii de pescari. Cei de la Casa Românească se vor ocupa de creșterea animalelor și de tot ceea ce presupune lucrul acesta. Casa Germană este casa fierarului și Casa Sârbească, cea a țesătorilor. Proiectul prin care muzeul viu prinde viață este unul transfrontalier, cu fonduri europene.

”În această perioadă de cinci ani de implementare a proiectului vrem să îndeplinim toate cerințele proiectului. Într-o primă fază, după finalizarea construcției, pănă la mijlocul anului viitor toate cele patru gospodării vor fi mobilate”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean.

Cei opt actanți sunt angajați deja, dar activitățile lor sunt deocamdată reduse, până când se vor ocupa efectiv de case.

Proiectul este finanțat cu aproape 1.300.000 de euro, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013 sub denumirea “Muzeul Viu al Satului Bănățean, Csongrad – Timiș, Tradiție și Multiculturalitate”. Proiectul este susținut financiar și din bugetul Județului Timiș și al Municipalității Csongrad. Obiectivele sunt realizarea în judetul Timiș la Muzeul Satului Banațean a 4 replici ale gospodăriilor tradiționale din zona de cooperare transfrontalieră (banațeană, maghiară, șvăbească și sârbească) cu facilități comune integrate care să susțină atmosfera de comunitate multietnică specifică Banatului, si amenajarea unui centru multifuncțional de informare și promovare turistică în cadrul Complexului Bastion Theresia din Timișoara. La Csongrad au fost reabilitate 7 case tradiționale pescăresti, care susțin conceptul de muzeu interactiv al satului prin deschiderea și reconsiderarea ofertei acestora către vizitatori și turiști.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor