Muzeul Satului Banatean se deschide catre timisoreni: pista de popice, loc de promenada si parc pentru copii

De Adrian Panduru
4Comentarii
Muzeul Satului Banatean se deschide catre timisoreni: pista de popice, loc de promenada si parc pentru copii
La Muzeul Satului din Timișoara vor avea loc mai multe investiții în următoarea perioadă. Printre planurile directorului Dan Radosav se numără și un loc dedicat copiilor, unde să se poată țină ore de pedagogie și unde cei mici să se relaxeze, dar și deschiderea zonei din spatele muzeului, un loc de promenadă, un fel de „Corso” la Pădurea Verde, pe malul lacului, unde se va construi și o… popicărie ca pe vremuri. Dan Radosav ne-a vorbit despre toate aceste planuri și despre evenimentele care vor avea loc la muzeul de la Pădurea Verde.

Muzeul Satului din Timișoara se va deschide, în următoarea perioadă, și mai mult către vizitatori. Acolo se află case aduse din diferite zone, unele de sute de ani, pe care cei ce calcă la muzeu le pot vizita, dar tot acolo spațiile se vor deschide și mai mult spre vizitatori.

Concret, la Muzeul Satului Bănățean se vor derula două proiecte care vor deschide larg porțile locației pentru vizitatori. Se va crea un loc de promenadă pentru adulți și copii și un parc destinat copiilor, pentru joacă și pentru a învăța,. Un loc unde pot veni cu profesorii, dar și însoțiți de părinți.

muzeul-satului-banatean-3-foto-adrian-panduru

„Corso” pentru timișoreni la Pădurea Verde

Până în toamna acestui an se va realiza o amenajare peisagistică în zona lacului de la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde. Va fi un loc de promenadă pentru timișoreni, pentru cei care vor o gură de aer curat, cu băncuțe, mici foișoare și chiar o pistă de popice. Pista nu va fi una de bowling, ci de popice, realizată ca pe vremuri, din lemn și acoperită.

„Intenționăm să facem o zonă unde, profitând și de lac și de hambar, să vină oamenii acolo pentru relaxare. Va fi rustic, dar vor putea merge și doamnele cu tocuri de 12 centimetri. Acolo se va construi o popicărie, o pistă, nu bowling, totul va fi din lemn, mini foișoare cu băncuțe, masă, unde să se poată juca șah. Un fel de spațiu de recreere care să-i determine pe oameni să se mute în zona din spate a muzeului, care nu a fost atât de mult explorată până acum. Este un loc care până acum a fost necunoscut și de acum va deveni cel mai cunoscut loc al muzeului. Toată zona din spatele muzeului, care nu a fost cunoscută și călcată de vizitatori trebuie să fie zona cea mai atractivă a muzeului. Băncuțe, mese, popicărie în aer liber, din lemn, acoperită, cum a fost odinioară, mini foișoare, loc cu alei, rustic, pur și simplu să poată merge acolo oricine. Acolo să fie un loc de promenadă și de relaxare la muzeu. Un fel de Corso al Pădurii Verzi”, a spus Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean.

Proiectul urmează să devină realitate până la finalul toamnei. Există finanțare, de 600.000 de lei, din partea Consiliului Județean Timiș pentru realizarea lui.

muzeul-satului-banatean-7-foto-adrian-panduru

Parc pentru copii

Un alt proiect care va fi finalizat până în toamnă este cel al unui parc destinat copiilor. Cei mici se vor putea juca în acest parc în aer liber, dar vor putea și învăța, profesorii vor putea ține orele chiar în muzeu, în aer liber.

„Vrem să facem parcul pentru copii. Este un proiect prin care se vrea realizarea unui loc special pentru desfășurarea activităților de pedagogie muzeală în aer liber. Totodată, în cadrul acestui proiect există și câteva lucruri care se adresează strict preșcolarilor, căsuțe, tobogane, tot felul de jocuri pentru cei mici. Este un loc în aer liber pentru activitățile de pedagogie și pentru joacă. Este pe partea stângă a Aleii Etniilor. Și profesorii și muzeografii noștri pot face activitățile de pedagogie muzeală nu doar în locul special amenjat din pavilionul administrativ, ci și în aer liber, în perioada în care timpul permite, în acest parc”, a spus Dan Radosav.

Parcul va fi amenajat cu tot felul de căsuțe și jocuri pentru cei mici, din lemn. Va fi și un amfiteatru, un fel de „agora”, locuri pentru spectatori și o suprafață extrem de generoasă cu alei, căsuțe, unde să se joace micuții. Va fi acolo un labirint verde, o zonă verde în care copiii vor beneficia de aer curat. Pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați va fi un complex de joacă, cu cățărătoare cu frânghii, căsuțe din lemn pentru copii, cu înălțime de 1,85 metri, tobogane și tot ce ar avea nevoie copilul pentru relaxare. De asemenea, profesorii îi vor putea învăța pe cei mici diverse lucruri, despre istorie, natură, având la dispoziție și „tezaurul” muzeului.

Proiectul este realizat deja pe hârtie, urmează să se treacă la execuție. Finanțarea este asigurată și vor demara procedurile de achiziție. 600.000 de de lei este finanțarea cu tot cu TVA din fondurile Consiliului Județean Timiș.

„Până în toamnă trebuie neapărat terminat”, a spus Radosav.

muzeul-satului-banatean-4-foto-adrian-panduru

Evenimente la muzeu: Oala cu Sarmale, Ruga Bănățeană

Pe lângă aceste proiecte de amenajare pentru a deschide parcul mai mult vizitatorilor, fie ei adulți sau copii, la Muzeul Satului din Timișoara vor avea loc, în următoarea perioadă, tot felul de evenimente, unele aflate la prima ediție, altele continuă din anii trecuți.

La Muzeul Satului din Timișoara va avea loc o expoziție itinerantă în premieră, Oala cu Sarmale, la care participă, pe lângă Muzeul Satului din Timișoara, instituții din alte orașe, cu același profil: Muzeul Dimitrie Gusti din București, Complexul Astra de la Sibiu, Muzeul Județean Satu Mare și Muzeul de Istorie Zalău. Vernisajul va avea loc în luna iunie, este vorba de prezentarea obiectelor de ceramică din cele cinci zone și tot acolo se vor realiza sarmale, în oale de ceramică vechi, specifice fiecărei zone în parte. Sarmale pe care sunteți invitați să le gustați.

Tot aici, la Muzeul Satului Bănățean, va avea loc o expoziție, Lacrimile Cerului, în luna iunie, „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”. 39 de icoane transilvănene, din secolele XVII – XX, vor fi la Muzeul Satului din Timișoara. Este o expoziție itinerantă, organizată de Muzeul Brukenthal și Muzeul din Btistrița Năsăud.

La muzeul de la Pădurea Verde va avea loc și o întâlnire a monografiștilor satelor bănățene, unde se va discuta despre monografiile realizate de la ultima întâlnire a lor, plus ceea ce se va realiza anul acesta.

„Suntem la a treia ediție a proiectului cultural „Anotimpurile Satului Românesc”. Vor avea loc spectacole, sunt patru evenimente. Primul eveniment va avea loc în 9 iunie. Este ediția a treia, cu patru evenimente distincte, de excepție, aici va fi și muzică clasică, cu melodii românești vechi”, a spus Dan Radosav, managerul muzeului.

În perioada iulie-august, ca în fiecare an, va avea loc evenimentul „Casa bănățeană”. În fiecare duminică după-amiază, timp de o oră și jumătate, vizitatorii vor asista la un program artistic, muzică pentru toate gusturile. Ruga Bănățeană va avea loc în luna septembrie, la început.

Va avea loc și prima ediție a Festivalului Culinar Multietnic, unde se vor prezenta produse ale diverselor etnii din Banat, cu spectacole seara.

Sunt doar câteva dintre evenimentele care vor avea loc aici, în acest an. Pe Agenda Culturală a Județului Timiș sunt incluse nu mai puțin de 37 de evenimente la Muzeului Satului din Timișoara, în acest an.

muzeul-satului-banatean-2-foto-adrian-panduru

Vor fi aduse noi gospodarii pentru casele de la muzeu

La Muzeul Satului Bănățean găsiți aproximativ 30 de case aduse din diferite locuri. Ultima casă adusă este de la Chizătău. Anul acesta se realizează trei proiecte pentru gospodării în întregul lor, pentru casele din muzeu care nu au asemenea gospodării. Adică există casa, dar nu există anexele. Este vorba despre proiectul pentru anexa gospodăriei la Casa de la Vișag, casa ucraineană de la Repedea și Casa germană de la Biled.

„Vrem să achiziționăm o gospodărie de la Răchita– o gospodărie compusă din casă și anexă. Gospodăriile sunt aduse aici bucată cu bucată”, spune Dan Radosav.

Material publicat în săptămânalul Agenda.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor