Muzeul Cetatii Timisoara are nevoie de 5 milioane de euro, de la UE. Robu: proiectul este gata

De Roxana Deaconescu
3Comentarii
Muzeul Cetatii Timisoara are nevoie de 5 milioane de euro, de la UE. Robu: proiectul este gata
© Tion: Muzeul Cetatii Timisoara are nevoie de 5 milioane de euro, de la UE. Robu: proiectul este gata
Fosta Dermatologie din centrul orașului va trece printr-o transformare totală. Pentru aceasta însă este nevoie de 5 milioane de euro, anunță primarul Nicolae Robu. Edilul susține că proiectul este gata pentru a fi depus pentru fonduri europene, deși în trecut anunța că pentru amenajări vor fi folosiți bani din bugetul local.

În toamna anului trecut, consilierii locali au adoptat documentația pentru lucrările necesare pentru „Refuncționalizarea clădirii din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Estimările arătau că ar fi nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 6,2 milioane de euro, dar și de 24 de luni de lucrări pentru transformarea fostului spital într-un spațiu în care să funcționeze mai multe instituții de cultură. Edilul-șef anunță acum că se dorește atragerea a 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană.

„Suntem gata să aplicăm pentru fonduri europene cu proiectul de refuncționalizare a clădirii de pe strada Mărășești în care a funcționat Clinica de Dermatologie. Refuncționalizare în sensul transformării acestei clădiri în centru multicultural. Proiectul este estimat la cinci milioane de euro și sunt convins că vom obține fondurile necesare pentru realizarea lui”, a declarat Robu.

Clădirea din centrul Timișoarei este una dintre cele mai vechi din oraș, fiind construită în perioada 1754-1757, refăcută ulterior în secolul al XIX-lea. A avut destinație de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. Până nu demult, a adăpostit Clinica de Dermato-Venerologie și Clinica de Radioterapie ale Spitalului Municipal.

Centrul multicultural va fi împărțit în două sectoare: spațiu multicultural și un spațiu în care va funcționa Clinica de Radiologie a Spitalului Municipal. Încăperile în care a funcționat Dermatologia vor adăposti, după renovare, Muzeul Cetății Timișoara, dar și alte instituții culturale. Edilul Timișoarei anunța că în viitorul centru multicultural își vor găsi „casa” mai multe instituții: Centrul Cultural German, Institutul Francez, un centru pentru tineret, dar și Muzeul Cetății Timișoara.

Potrivit proiectului adoptat anul trecut, în clădirea care a găzduit Clinica de Dermatologie ar urma să fie spații pentru birouri, săli de clasă, o sală de conferință și spații muzeale, făcându-se referire la un muzeu care să prezinte vizitatorilor istoria Cetății Timișoara.

În prezent, în fostul sediu al Clinicii de Dermatologie mai funcționează Radioterapia Spitalului Municipal. Dermatologia a fost mutată în fostul sediu al Universității Tibiscus de pe strada Daliei din Complexul Studențesc.

Articole pe aceeași temă:

Primaria vrea bani europeni pentru Muzeul Cetatii Timisoara, inclus in cel mai ambitios proiect de infrastructura culturala de dupa ‘89

Muzeul Cetatii Timisoara din Dermatologia veche asteapta un aviz de la Ministerul Sanatatii

Muzeul Cetatii Timisoara – cladirea Clinicii de Dermatologie de pe Marasesti devine partial muzeu3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor