Motivarea instantei: In dosarul Poli nu s-au finantat actiuni publice de interes local, ci cheltuieli in baza unor documente cu date nereale

De Raoul Jurchela
Motivarea instantei: In dosarul Poli nu s-au finantat actiuni publice de interes local, ci cheltuieli in baza unor documente cu date nereale
© foto: arhiva
Magistrații timișoreni au motivat decizia de condamnare a celor judecați în dosarul Poli. Judecătorii susțin că „în cauză nu se poate reține că s-au finanțat acțiuni de interes public local, ci s-au acordat sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor, pentru premierea unor sportivi pentru care au fost întocmite ca și documente justificative, procese verbale ce conțin date nereale”.

Magistrații Tribunalului Timiș au decis, în 30 decembrie 2016, să îl condamne pe fostul președinte al CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc, la patru ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul finanțării ilegale a echipei Poli. Alături de el, pedepse de trei ani cu suspendare au mai primit și Petrișor Nădăștean, Răzvan Hrenovski și Sabin Cionvică. De asemenea, fostul director al clubului, Gheorghe Chivorchian, a fost condamnat și el la trei ani și 10 luni de închisoare cu executare. Tot cu executare au fost condamnați și Ion Negrei și Ion Roșca, membri în conducerea clubului care au primit pedepse de trei ani și nouă luni. Judecătorii timișoreni au redactat acum motivarea sentinței dată în 30 decembrie 2016 și susțin că autoritățile publice nu au finanțat acțiuni de interes public local și cheltuieli decontate cu procese verbale care conțineau date nereale.

„Deși în apărarea inculpaților s-a susținut și faptul că fotbalul, fiind o activitate de interes public, ar fi îndeplinite cerințele legale care reglementează posibilitatea colaborării, instanța constată că nu sunt îndeplinite cerințele art.36 al.7 lit.a din Lega nr.215/2001. Astfel, se reține că argumentul în apărarea inculpaților este lipsit de relevanță întrucât nu se circumscrie noțiunii de proiect, serviciu sau acțiune de interes public. Pe de altă parte contractul de cooperare sau de asociere cu o persoană juridică, trebuie să aibă ca obiect finanțarea sau realizarea în comun de acțiuni publice de interes local. Ori, în cauză nu se poate reține că s-a finanțat acțiuni de interes public local, ci s-au acordat sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor…, pentru premierea unor sportivi pentru care au fost întocmite ca și documente justificative, procese verbale ce conțin date nereale”, își motivează judecătorii decizia de condamnare.

Magistrații au hotărât că demersurile inculpaților din dosar nu pot fi considerate legale și chiar s-au realizat cu încălcarea normelor legale. Hotărârea din decembrie 2016 nu a fost definitivă, iar persoanele implicate în dosar au atacat-o la Curtea de Apel Timișoara. Primul termen în dosar a avut loc în 8 mai 2017, însă procesul a început cu o amânare. Astfel, soluționarea dosarului va continua la următorul termen, în 12 iunie 2017.

Articole pe aceeași temă:

Fostul presedinte al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, condamnat la inchisoare cu executare in dosarul Poli

Reactia principalilor actori din dosarul Poli: Ciuhandu acuza abuzuri ale procurorilor, Orza spune ca totul e o mizerie0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !