Monede dedicate preluării conducerii UE de către România. Seturile numismatice se vând și la sediul sucursalei BNR din Timișoara

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
3Comentarii
Monede dedicate preluării conducerii UE de către România. Seturile numismatice se vând și la sediul sucursalei BNR din Timișoara
© foto: www.bnr.ro
Începând de astăzi, Banca Națională a României a pus în vânzare, în scop numismatic, un set de trei monede plus alte două monede dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Lansarea în circuitul numismatic a monedelor se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timișoara ale BNR.

Banca centrală a lansat un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), o monedă din argint și o monedă din alamă, pentru colecționare. În cadrul setului, moneda de aur va avea o valoare nominală de 100 de lei, cea din argint de 10 lei, iar cea din tombac cuprat de 1 leu. Totodată, moneda de argint, lansata separat, va avea o valoare nominală de 10 lei, iar cealaltă monedă lansată separat, din alamă, va avea o valoare de 50 de bani.

Aversul monedei din aur redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “100 LEI”, stema României și anul de emisiune “2019”.

Aversul monedei din argint redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, inscripția în arc de cerc ”ROMANIA”, valoarea nominală ”10 LEI”, stema României și anul de emisiune ”2019″.

Totodată, aversul monedei din tombac cuprat redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “1 LEU”, stema României și anul de emisiune “2019”.

În plus, aversul monedei din alamă redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “50 BANI”, stema României și anul de emisiune “2019”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă o compoziție ce conține logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și inscripția circulară ”PRESEDINTIA ROMANIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE”, a anunțat BNR.

Numărul monedelor scoase la vânzare este destul de mic. Tirajul este de 250 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), 250 monede din argint și 5.000 monede din alamă, pentru colecționare. Prețul de vânzare este 1.965 lei, fără TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare. Pentru moneda din argint lansată separat, prețul este 325 lei, fără TVA, inclusiv broșura de prezentare. În cazul monedei din alamă, prețul este 10 lei, fără TVA, pentru moneda din alamă. Monedele din aur, argint, tombac cuprat și monedele din alamă, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor