Modul de vanzare al legumelor din Grecia sau al lactatelor din Estonia va ajuta agricultorii banateni

De Marcel Hoster
Modul de vanzare al legumelor din Grecia sau al lactatelor din Estonia va ajuta agricultorii banateni
© Tion: Modul de vanzare al legumelor din Grecia sau al lactatelor din Estonia va ajuta agricultorii banateni
Şapte regiuni europene, din şapte ţări, cu tradiţii şi legislaţie complet diferite, îşi vor împărtăşi în comun experienţa în domeniul agriculturii, în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni, care este condus de Agenţia de Dezvoltare Regională Vest Timişoara. Având cel mai bun teren agricol din România, producătorii din regiune vor beneficia din plin de acest proiect pentru a face cunoscute produsele realizate şi pentru a le vinde mai bine.

Un adevărat mozaic de tradiţii, reglementări legale, modalităţi de producţie, toate din domeniul agricol şi provenind din şapte zone complet diferite, va oferi pentru agricultorii din toate aceste părţi ale Uniunii Europene un plus de cunoştinţe în vederea îmbunătăţirii activităţii depuse. Experți din șapte țări europene s-au întâlnit la Timișoara, în cadrul unui proiect care vizează dezvoltarea sectorului agroalimentar.

Proiectul, intitulat „NICHE – Dezvoltarea de lanțuri valorice inovative în sectorul agroalimentar”, reprezintă o colaborare între Regiunea Vest din România, regiunea Border din Irlanda, regiunea Irlanda de Nord din Marea Britanie, regiunea Tartu din Estonia, regiunea South Ostrobothnia din Finlanda, regiunea Kujawasko-Pomorskie din Polonia și regiunea Creta din Grecia.

Este pentru prima dată când ADR Vest a depus o cerere de finanţare pe domeniul agricol. Calitatea dosarului depus a clasat acest proiect pe locul 3 dintre 250 înaintate spre finanţare, am aflat de la Raluca Cibu Buzac, managerul de proiect.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) este singura organizație din România, lider al unui proiect finanțat în cadrul primului apel de proiecte al Programului Interreg Europe 2014-2020. Proiectul a debutat în data de 1 aprilie 2016 si se va implementa pe parcursul a 4 ani.

„Sectorul agroalimentar din zona de vest a României are un mare potenţial şi este o mare provocare. Noi avem experienţă pe proiectele depuse în cadrul Interreg pentru domeniul IT şi Automotive, sunt cele două sectoare economice din regiune unde suntem dezvoltaţi. De asemenea, considerăm că industria agricolă are o mare perspectivă, fiind o parte importantă a economiei. Dar, din păcate, sunt numeroase dificultăţi în acest sector, iar schimbul de bune practici va oferi prilejul obţinerii de informaţii necesare dezvoltării. Noi vom lucra mult la nivelul marketingului, astfel încât produsele realizate să fie mult mai bine cunoscute, pentru a se vinde mai bine”, a mai declarat Raluca Cibu Buzac.

Fiecare partener din cadrul proiectului va veni cu propria expertiză și experiență pentru ca, ulterior, să poată să se aducă îmbunătățiri ale sectorului agroalimentar din fiecare regiune participantă astfel încât acesta să devină unul competitiv pe piața europeană și globală și să crească prin inovare – pentru asigurarea unei dezvoltări durabile.

Jose Manuel San Emeterio, reprezentant al regiunilor Border – Irlanda și Irlanda de Nord – Marea Britanie, prezent la eveniment, a subliniat scopul final al proiectului.

„Sunt partenerii din diferite regiuni din Europa, care oferă capacitate de dezvoltare în domeniul agro. Împărţitrea experienţei fiecăreia este scopul acestui proiect, e important ca aceste informaţii să fie transferate către toate regiunile participante”, a declarat Jose Manuel San Emeterio.

În ceea ce priveşte regiunea de vest a României, aici va fi constituit un grup de firme, organizaţii şi asociaţii din domeniu, reprezentanţi ai mediului academic din domeniul agricol, care să fie consultat permanent, iar în funcţie de discuţiile purtate să fie stabilite strategiile viitoare ale proiectului.

Articole pe aceeași temă:

ADR Vest va infiinta puncte de informare in toate judetele regiunii0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor