Modernizarea Parcului Alpinet cu dale solare mai asteapta. Poate la anul…

De A. Strugariu
Reactualizat la:
2Comentarii
Modernizarea Parcului Alpinet cu dale solare mai asteapta. Poate la anul…
© TION: Modernizarea Parcului Alpinet cu dale solare mai asteapta. Poate la anul...
Nu se mai pot obţine bani europeni pentru modernizarea Parcului Alpinet pe actualul exerciţiu financiar, chiar dacă reprezentanţii Primăriei Timişoara erau siguri că obiectivul va fi finanţat acum, pentru că s-au făcut economii pe alte proiecte europene. În parcul de pe malul canalului Bega erau prevăzute noi plantări, refacerea aleilor, chiar montarea unor „dale solare”, potrivit proiectului, instalarea unui sistem de irigare automatizat şi alte lucrări. Nu se va renunţa la proiect.

Parcul Alpinet este situat în zona centrală a Timişoarei, pe malul canalului Bega, între podurile Tinereţii şi Traian. Reprezentanţii municipalităţii au încercat să obţină fonduri europene pentru modernizarea parcului din zona Flora, dar proiectul a rămas pe lista de rezervă şi nu va mai intra la finanţare, ultimul obiectiv pentru care s-au obţinut bani pe POR pe actualul exerciţiu financiar fiind Parcul Justiţiei.

„Michelangelo 2 şi Alpinet nu mai pot intra, nu mai existau fonduri suficiente astfel încât să li se fi putut da drumul (…) Rezerva de bani certă nu a fost suficientă astfel încât să mai poată fi acoperite. Noi, în urma finalizării celor nouă proiecte nu am reuşit să constituim o rezervă de bani care să permită să mai intre şi celelalte proiecte. Când vor fi finalizate şi alte proiecte, oricum nu se mai pot demara. S-a tras linie şi la nivel naţional, s-a terminat. Şi acum suntem cam la limită… Alpinetul se amână deocamdată, nu va fi făcut acum. Vom vedea la anul dacă ne vom permite să asumăm acest proiect pe bugetul local. Michelangelo 2 o să intre pe fondurile europene 2014-2020”, a explicat primarul Nicolae Robu, miercuri, la semnarea contractului de finanţare pentru modernizarea Parcului Justiţiei.

Ce fel de lucrări erau prevăzute în Parcul Alpinet? Completarea vegetaţiei existente, gazonarea suprafeţelor verzi, refacerea reţelei de alei pietonale din pavele din beton, recondiţionarea şi completarea mobilierului urban, completarea sistemului de iluminat clasic cu „dale decorative fotovoltaice”, instalarea unui sistem de irigare automatizat etc.

Pe lângă plantarea unui număr de peste 100 de noi arbori, arbuşti şi plante perene, în proiect erau prevăzute 56 de dale decorative solare, achiziţionarea şi montarea unui număr de 34 de noi bănci şi 32 de coşuri de gunoi.

„Parcul Alpinet este una din capodoperele peisagistice ale municipiului Timişoara. Iniţial, el se numea “Arboretum” şi a fost creat în anul 1934 de Mihai Demetrovici, cu prilejul unei întâlniri a horticultorilor din România (…) Diverse specii alpine şi subalpine – de aici şi numele de azi – au fost aduse, îngrijite şi aclimatizate, nu numai din România, ci şi din alte locuri”, amintesc reprezentanţii municipalităţii.

Alte articole pe aceeași temă:

Sunt bani asigurati pentru modernizarea Parcului Justitiei: va fi fara garduri, cu flori si alei eco

Proiectul Michelangelo 2 mai asteapta… S-au terminat banii europeni

Parcurile Justitiei si Alpinet, urmatoarele la reabilitare pe bani europeni. Michelangelo 2 mai asteapta

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor