Sunt bani asigurati pentru modernizarea Parcului Justitiei: va fi fara garduri, cu flori si alei eco

De A. Strugariu
Reactualizat la:
3Comentarii
Sunt bani asigurati pentru modernizarea Parcului Justitiei: va fi fara garduri, cu flori si alei eco
Miercuri a fost semnat în sfârşit contractul de finanţare pentru modernizarea Parcului Justiţiei din Timişoara. Parcul din apropierea primăriei va fi refăcut complet pe bani europeni: gardurile vor fi desfiinţate, se va reface gazonul, sunt prevăzute noi plantări – arbori, lalele, narcise şi alte flori, iar aleile vor fi înlocuite – se va opta pentru unele eco, au anunţat autorităţile locale. Urmează licitaţia pentru execuţie şi pot începe efectiv lucrările.

Parcul Justiției din Timișoara va fi modernizat cu fonduri nerambursabile prin Regio-Programul Operațional Regional. Primarul Nicolae Robu şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, au semnat miercuri contractul de finanţare pentru acest proiect.

Gazonul va fi refăcut în totalitate, intenţia autorităţilor locale fiind de a crea nişte „peluze impecabile”, sunt prevăzute tăieri de corecţie sau întreţinere la arbori, precum şi noi plantări, gardul care împrejmuieşte parcul va fi demolat, iar aleile vor fi refăcute.

„Lucrările propuse pentru îmbunătăţirea fondului vegetal sunt: plantări de material vegetal ornamental, răşinoase şi foioase florifere (…) S-au propus spre plantare bulbi cu înflorire de primăvară, care dau dinamism parcului înainte ca mulţi arbori să înflorească. Bulbii propuşi sunt: lalele, narcise, ghiocei, helleborus, trillium, crocus. Arborii existenţi în parc se vor toaleta, iar peluza de gazon se va reface şi va rămâne liberă pe mari porţiuni, creând impresia de parc aerisit şi ordonat. Îmbunătăţirea infrastructurii presupune în primul rând refacerea sistemului de alei pe principii moderne, şi anume cu o structură din pavele de beton. Infrastructura aleilor propuse este total ecologică, permiţând infiltrarea apei, refolosibilă, adică se poate desface şi reface foarte uşor, fiind şi uşor de întreţinut. În zona centrală, aleile se vor îmbina într-un sistem circular”, au explicat autorităţile locale.

Valoarea proiectului este de aproximativ 475.000 de euro – 2.096.732,65 lei, din care 2.042.691,46 lei finanţare nerambursabilă.

„Este ultimul contract pe care îl putem avea pe exercițiul 2007-2013 pe POR. Sigur că ne vom strădui să dăm drumul cât mai repede lucrărilor, pentru că avem ambiția că la sfârșitul anului 2015 să putem raporta că Primăria Timișoara are rată de succes 100% pe proiectele europene. Durata de implementare este de 8 luni. Evident că noi va trebui să fixăm un termen de execuție propriu-zisă a lucrărilor mult mai compact, pentru că cele 8 luni curg începând de astăzi și până la sfârșitul anului, când se încheie și exercițiul financiar”, a declarat Robu.

În urma lucrărilor de modernizare, în Parcul Justiţiei se va obține o suprafață gazonată de aproape 16.700 de metri pătraţi, se vor reface aleile – 1.577 mp, vor fi plantați 53 de arbori și arbuști, precum şi peste 100.000 de fire de flori, potrivit autorităţilor locale.

Proiectul prevede de asemenea realizarea unui sistem de irigare şi montarea unui număr de 38 de bănci, 35 de coșuri de gunoi și 23 de stâlpi de iluminat cu celule fotovoltaice.

„Este ultimul proiect pe care îl contractăm pe acest exercițiu financiar. Am speranța că va fi cel mai frumos și cel mai bine lucrat proiect, este peste drum de primărie…”, s-a arătat încrezător Maxim, la semnarea contractului de finanţare.

Rămâne de văzut când vor putea începe efectiv lucrările, în funcţie de când va organiza primăria licitaţia şi cum va decurge ea.

Alte articole pe aceeași temă:

Parcul Justitiei din centrul Timisoarei va fi refacut complet – fara garduri, cu insule cu flori si alei eco

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor