Ministerul Dezvoltarii si primaria ar putea reabilita o parte din cladirile istorice din Timisoara

De B.A.M.
Ministerul Dezvoltarii si primaria ar putea reabilita o parte din cladirile istorice din Timisoara
Persoanele care au un venit mediu net lunar sub salariul mediu pe economie şi locuiesc într-una din cele 14.000 de clădiri istorice din Timişoara ar putea fi sprijinite cu bani de municipalitate pentru refacerea imobilului. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării şi a fost trimis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă.

În Timişoara există în acest moment 14.000 de clădiri construite înainte de 1940, multe dintre ele aflându-se într-o stare avansată de degradare. În ultimii ani, doar câteva imobile din acest patrimoniu arhitectural au fost reabilitate. Acestea fie aparţineau unor proprietari înstăriţi, fie au fost incluse în programul de reabilitare a faţadelor clădirilor istorice iniţiat de Primăria Timişoara împreună cu Guvernul Germaniei.

Există însă veşti bune şi pentru restul proprietarilor de apartamente din imobilele istorice timişorene. Guvernul a aprobat, recent, un proiect de lege privind creşterea calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor şi l-a trimis spre dezbatere şi aprobare, în regim de urgenţă, la Parlamentul României.

Proiectul de lege aprobat de Guvern preia din ideile vehiculate de oraşele Sibiu şi Timişoara la un simpozion care a avut loc în urmă cu trei ani, la Sibiu, şi unde s-au formulat o serie de proceduri pentru reabilitarea clădirilor istorice.

„Conform declaraţiilor ministrului Elena Udrea, primăriile vor avea obligaţia să inventarieze toate clădirile care necesită reabilitarea faţadelor, să creeze un plan de acţiune şi să stabilească zone prioritare de acţiune, ulterior urmând să înştiinţeze proprietarii cu privire la obligaţia de a-şi reabilita faţadele. Proprietarii trebuie să ia o decizie în 30 de zile şi să comunice dacă vor reabilita faţadele sau nu, în situaţia în care refuză urmând să rămână la latitudinea municipalităţilor dacă se trece la reabilitarea pe banii comunităţii a faţadei respective. În situaţia în care proprietarii clădirii demonstrează că au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile pot fi preluate în totalitate de către primărie, fără să se ceară returnarea acestora. De asemenea, pentru clădirile care sunt monumente istorice, cheltuielile se pot cofinanţa sau suporta în totalitate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”, a afirmat primarul Gheorghe Ciuhandu, care a salutat aceasă iniţiativă.

Municipalitatea intenţionează să demareze un program de reabilitare a clădirilor monumente istorice din Timişoara, valoarea totală a proiectului fiind de 5 milioane de euro, din care 3 milioane de euro au fost obţinute printr-un împrumut pe 30 de ani, iar alte 2 milioane de euro reprezintă un grant din partea Guvernului Germaniei.

Până în prezent, Primăria Timişoara, prin Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice, a identificat 150 de clădiri istorice care necesită reabilitare imediată.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !