Mii de spectatori au venit, din prima seara, la Festivalul Inimilor

De S.P.D.
Mii de spectatori au venit, din prima seara, la Festivalul Inimilor
© TION - Mii de spectatori au venit, din prima seara, la Festivalul Inimilor
Arhiplin a fost, miercuri seara, Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, la deschiderea ediției 2014 a Festivalului Inimilor la Timișoara. Mii de oameni au aplaudat spectacolul Ansamblului Timișul, mulți dintre ei nelăsându-se goniți de ploaie de la întâlnirea cu vedetele folclorului bănățean.


De la Revoluție încoace, „sărbătoarea folclorului mondial” organizată la Timișoara de Casa de Cultură a Municipiului, este un festival pe placul inimii spectatorului timișorean. Miercuri, 9 iulie 2014, cei mai dornici să asiste la spectacolul-uvertură al Festivalului Inimilor, susținut de Ansamblul Timișul au venit cu ore bune înainte să-și ocupe locuri bune, apărându-se de soare sub umbrele. Care umbrele le-au fost de folos când, pe la jumătatea programului, a început ploaia, iar adevărații fani ai folclorului au rămas pe baricade pentru întâlnirea cu cântăreții lor preferați.

Programul primei seri a avut pe afiș soliști vocali renumiți ca Nicoleta Voica, Andreea Voica, Vasile Conea, Carmen Popovici-Dumbravă, Doriana Talpeș, Camelia Miuțescu, Mimi Borțun Popescu, Ancuța Fleșariu, Ramona Roescu, Georgiana Vița, Luminița Safta, Andreea Aleușan, Camelia Florea, Lavinia Buru, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Dumitru Stoicănescu, Cornel Brici, iar orchestra a fost dirijată de Deian Galetin și Liță Baniciu. Au dansat formațiile Ansamblului Timișul din trei generații. Pentru un astfel de spectacol, au fost pline-ochi nu doar locurile pe scaune, în Teatrul de Vară, ci și băncile din parc, aleile și zonele cu iarbă pe care mulți s-au așezat, cu pături, ca la serbările câmpenești.

Cei mai entuziaști dintre spectatori au încins jocul în fața scenei. În spatele ei, emoții uriașe și pregătiri febrile: dansatorii Ansamblului Timișul, unii la vârsta școlii generale, alții cu ani mulți de repetiții și turnee în spate, își așteaptă semnalul de a intra pe scenă. Iile, fotele cusute se înfoaie de nerăbdare, fetele se machiază, își fac cocuri, muzicanții țin isonul scenei, transpirația curge pe toți ca apa Begăi, însă bucuria spectacolului pare să se propage, dinspre scenă spre spectatori, torențial. Purceii la proțap, micii, scoverzile și înghețata italiană nu lipsesc din peisaj, însă zona comercială a fost exilată în afara Parcului Rozelor. Dincoace de gard, doar un artizan îmbie lumea la linguri de lemn și străchini de lut.

Deschiderea oficială a Festivalului Inimilor va avea loc joi, 10 iulie 2014, la ora 18,30 cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Crucificării din faţa Catedralei Mitropolitane, ceremonie urmată de Parada formaţiilor participante la Festival, pe traseul Catedrală – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor. De la ora 19,30 în Parcul Rozelor va avea loc festivitatea de deschidere a Festivalului Inimilor. În prima seară spectacolul va fi susţinut de ansamblurile “Bîrzava”- Reșița, „Banater Rosmarein”- Timișoara, “Bihorul” – Oradea, “Mladost”- Timișoara, “Drăgan Muntean” –Deva, „Semenicul”- Reșița, “Transilvania”– Baia Mare “Panghat Performing Arts Group”- India, Mureșul”- Tg. Mureș, “Alianza” – Mexic, “Maria Tănase”- Craiova.

Festivalul Inimilor se desfășoară în perioada 9-13 iulie 2014 și aduce pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor ansambluri din Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Georgia, India, Macedonia, Mexic, Republica Moldova, Serbia, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria și România, anunță prof. Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Accesul publicului la toate spectacolele este liber.

Articole pe aceeași temă:

Artisti din 13 tari vin la Festivalul Inimilor, in Parcul Rozelor

Vedetele folclorului banatean, in spectacol la Parcul Rozelor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor