Memoriile Cetății marchează într-un mod inedit 30 de ani de la Revoluția din 1989

De A. M. A.
Memoriile Cetății marchează într-un mod inedit 30 de ani de la Revoluția din 1989
© foto: TM2021
Peste 20 de artiști intervin în spațiile publice pentru a realiza picturi murale sau mozaicuri în memoria evenimentelor din timpul Revoluției. În același timp vor avea loc spectacole și concerte în 8 cartiere din oraș.

„În acest an comemorăm 30 de ani de la Revoluția din 1989. Poveștile și amintirile generațiilor care au trăit atunci, fac parte deja din istorie. Decembrie 1989 a marcat viața oamenilor de astăzi, fie că au trăit aceste evenimente, fie că s-au născut după acele momente. Au fost publicate cărți și manuale, documentare, s-au deschis muzee și memoriale, au fost puse în scenă spectacole și filme. Și totuși, uneori nu e destul”, ne transmit cei de la Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană.

Memoriile Cetății, proiect realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, aduce în perioada 14-20 octombrie peste 20 de artiști care vor interveni în spațiul public pentru a realiza picturi murale sau mozaicuri în memoria evenimentelor din timpul Revoluției. În același timp, vor avea loc spectacole și concerte în 8 cartiere din oraș.

Vor prinde viață șase pereți și o fântână publică din șapte zone: Parcul Dacia, Parcul Bucovina, Calea Martirilor, Blașcovici, Liceul de Arte, Liceul Auto, și în fostul port al orașului Timișoara, din zona Dâmbovița de pe malul Begăi. Cinci picturi murale au fost alese în urma unui concurs de proiecte. Doi artiști vor crea o pictură pe un tramvai, la depoul SPTP. Tot în această săptămână, benzile desenate despre oameni, întâmplări și povești din zilele Revoluției de la Timișoara vor decora 23 de stații de tramvai.

„Memoriile Cetății duc povestea Revoluției mai aproape de generațiile tinere. În această săptămână, elevii de liceu vor participa la ateliere și spectacole de teatru, iar în fiecare zonă vor avea loc și reprezentații pentru publicul larg și concerte de muzică”, ne mai transmit cei TM2021.

Săptămâna Memoriile Cetății se va încheia duminică, 20 octombrie, cu un „pelerinaj” pe biciclete, cu plecare din Piața Maria, la ora 12:00, care va ajunge în toate punctele importante ale Revoluției din 1989.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local. Parteneri: FISART (Festivalul Internațional de Street Art Timișoara), The Secret Garden, Street Delivery, Verde pentru Biciclete.

ZONA DACIA

Parc Dacia (str. Burebista nr. 7) lucrează Lost Optics

Luni, 14 octombrie : ora 19.00-22.00 – Teatru senzorial Teatrul Labirynt Asylum (Parc Dacia)

Duminică, 20 octombrie: ora 18.00 spectacol teatru senzorial – Memorii – Sebastian Dobrescu (Parc Dacia)

ZONA BUCOVINA

Parcul Bucovina (str. Învățătorului) – mozaic – lucrează NAVA C2, Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca

Marți, 15 octombrie – de la ora 19.00-22.00 – Reprezentație Teatrul Labirynt Asylum/Teatru senzorial în Parcul Bucovina

MARTIRILOR

Calea Martirilor (Str. Pepinierei nr. 4) – lucrează Casele cu Ochi Închiși

BLAȘCOVICI

Blașcovici (str. Lisabona/zona Cosmonauților) – lucrează Bianca Stancu

Joi, 17 octombrie: Centrul Cultural Replika din București: Amintiri din Epoca de școală (str. Dunărea 9/Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida)

Sâmbătă, 19 octombrie: 16.00 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, str. Lisabona/zona Cosmonauților

ZONA TELEGRAFULUI

Liceul de Arte (Str. Lorena nr. 35) – lucrează Christian Horațiu Pavelescu

FREIDORF

Liceul Auto/Freidorf – lucrează LUX

MAL BEGA

Golf Bega (spl. Nicolae Titulescu 32-34) FISART – lucrează Alex Baciu, Corina Nani, Irlo, Roua

Miercuri, 16 octombrie: 17.00 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, Golf Bega

Programul complet îl puteți consulta aici: https://www.facebook.com/memoriilecetatii/0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor