Medicii de familie din Timis: Vrem calitate, dar fara costuri care ne pot falimenta

De Adrian Panduru
3Comentarii
Medicii de familie din Timis: Vrem calitate, dar fara costuri care ne pot falimenta
© Foto: arhiva

Medicii de familie din Timis cer renunțarea la noua acreditare de calitate cerută de lege și susțin că peste 70% dintre ei vor fi nevoiți să își închidă cabinetele medicale din cauza acestui proces elaborat de certificare.

Acreditarea trebuie obținută de medicii de familie și de cei din policlinică (ambulator), potrivit Legii nr.185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate. Procesul de obținere a acestui certificat de calitate este unul care consumă bani și timp, spun reprezentanții medicilor de familie din Timiș.

„Sigur că vrem calitate, dar pe criterii simple, de bun simț, vrem proceduri făcute de noi, specifice activității medicale din cabinetele noastre, fără contractarea unor firme de consultanță, fără costuri care ne pot falimenta! Concluzia noastră, a comunității medicale din Timiș, este aceeași: acreditarea cerută prin A.N.M.C.S (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) este un proces extrem de complex, foarte costisitor – depășește posibilitățile noastre materiale, stresant, consumator nu numai de bani, dar și de timp, energie, coronare și nervi”, transmite Claudia Iftode, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei (STMF).

Medicii de familie din Timiș au trimis un memoriu cu privire la certificatul de calitate Guvernului României, Ministerului Sănătății și altor instituții. Doctorii transmit că procedurile complicate de acreditare ar duce nu la o creștere a calității actului medical, ci, din contră, la scăderea calității acestui act.

Prevederile Legii 185/2017 cu privire la asigurarea calității în sistemul sanitar se vor aplica tuturor tuturor medicilor care își exercită profesia în mod independent, indiferent de forma de organizare: cabinet medical individual, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate, societate civilă, societate cu răspundere limitată, etc.

În memoriul lor, doctorii transmit că obligațiile noii legi sunt deosebit de împovărătoare pentru medicii care își exercită profesia independent. Aplicarea legii presupune mai multe etape. Prima se referă la depunerea unei documentații la A.N.M.C.S, ceea ce implică înscrierea și dovada de achitare a taxei de acreditare, o taxă al cărei cuantum este în prezent necunoscut. Apoi este indicată formarea și angajarea personalului cu atribuții de management calificat, urmată de încheierea unui contract cu un furnizor de consultanță recunoscut de A.N.M.C.S . În ultimă instanță se solicită evaluarea. A.N.M.C.S ia decizia. Dacă raportul de evaluare este pozitiv și unitatea acreditată, urmează etape de monitorizare periodice, care pot duce și la o reevaluare.

În prezent, Casele Județene de Sănătate sunt obligate să facă evaluări substanțiale, menite a asigura tocmai calitatea serviciilor medicale, ale cărei criterii implică, printre altele, obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare de malpraxis pentru un risc asigurat de până la 100.000 Euro.

„Aplicarea prevederilor acestui act normativ va rezulta în final la scăderea calității actului medical, generându-se cheltuieli care nu sunt necesare și nici sustenabile financiar de unitățile în discuție, precum și birocrația, ceea ce va duce fără îndoială la scăderea timpului petrecut în cadrul consultațiilor cu pacienții, aspect esențial pentru furnizarea unui act medical de calitate”, se arată în memoriu.

”Astfel, în loc a se îndeplini dezideratul Legii 185/2017, și anume asigurarea calității în sistemul de sănătate, calitatea actului medical va scădea, ca urmare a faptului că peste 70% din cabinetele medicale vor fi nevoite să renunțe la exercitarea profesiei în acest mod, din cauza costurilor excesive și a birocrației pe care le implică îndeplinirea obligațiilor prevăzute de actul normativ în discuție. În realitate, astfel, aplicarea legii în discuție reprezintă o ingerință în exercitarea liberă a profesiilor medicale, precum și a dreptului la muncă, drept garantat prin Constituția României la art. 41”, mai scrie în memoriu.

În concluzie, semnatarii memoriului apreciază că este necesară exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii nr.185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate a formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie, medicină de specialitate și ambulatoriu clinic de specialitate cu și fără spitalizare de zi.

Memoriul este semnat de Societatea Timiș de Medicina Familiei și Patronatul Medicilor de Familie din Timiș.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor