Medalie de bronz pentru un elev de la Liceul Grigore Moisil din Timisoara la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene

De Adrian Panduru
1Comentariu
Medalie de bronz pentru un elev de la Liceul Grigore Moisil din Timisoara la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene
© TION: Medalie de bronz pentru un elev de la Liceul Grigore Moisil din Timisoara la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene
Un elev din Timişoara, de la Liceul Teoretic Grigore Moisil, a câştigat medalia de bronz la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO) desfăşurată în Austria.


Competiţia europeană devenită cunoscută ca Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO) a avut printre laureaţi şi un elev din Timişoara: Codrin Paul Oneci. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 26 aprilie – 4 mai 2015, la Klagenfurt, în Austria.

Codrin este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” şi are un palmares impresionant: menţiune şi premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică, medalii de aur la aceeaşi competiţie, premiul I la Concursurile Naţionale de Fizică „Evrika!”, „Schwartz” şi „Phi”, medalii de broz la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, calificări în loturile olimpice lărgite atât la Fizică, cât şi la Astronomie.

Alături de premiile obţinute la disciplinele teoretice a participat şi a obţinut premiul special la Concursul Naţional „CanSat” 2015 (categoria STEM, Știinţe aplicate, Inginerie, Electronică şi Matematică) premiu obţinut împreună cu colegii de liceu şi de clasă Vlad Fara, Tudor Suciu şi Damian Beleş. Codrin a precizat că în liceul în care învaţă are mulţi colegi multimedaliaţi ca Vlad Rochian (internaţional la Informatică), Alex Malekshahian şi Raluca Vlad (Matematică).

EUSO este o competiţie care se desfăşoară pe echipe, fiecare echipă fiind formată din trei elevi (un fizician, un chimist şi un biolog). Cei trei elevi sunt aleşi, la noi în ţară, ţinând cont de rezultatele obţinute de aceştia la Olimpiadele Naţionale de la Fizică, Chimie şi Biologie (premiile I, II şi III), după care sunt supuşi unei noi selecţii la Bucureşti. Fiecare stat participant la EUSO se poate prezenta cu două echipe.

În acest an, la EUSO au participat 50 de echipe. Elevii participanţi au avut de susţinut două probe experimentale cu o durată de patru ore fiecare. Anul acesta gazdele din Austria au surprins prin organizarea unor probe experimentale de înalt nivel tehnic cum ar fi construcţia unui generator eolian si asamblarea unei pile de combustie şi determinarea caracteristicilor acestora (prima proba) precum şi efectuarea experimentelor de optica ondulatorie (laseri si polarimetrie pentru proba doi). Este de reţinut faptul ca niciun liceu din România nu are la dispoziţie aparatură pentru efectuarea acestor tipuri de experimente deşi colegii din majoritatea celorlalte ţări le studiază în mod curent la şcoală (chiar şi cei ce nu au ştiinţele naturale ca specializare). Echipele din România au obţinut o medalie de argint şi una de bronz.



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor