Mari scriitori, carti la preturi mici, filme de arta: Bookfest la Timisoara

De S.P.D.
Reactualizat la:
Mari scriitori, carti la preturi mici, filme de arta: Bookfest la Timisoara
© Foto (c) fotosen.ro
Joi începe o nouă ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara. Organizatorii promit întâlniri cu „personalități de prim rang ale culturii române”, precum Gabriel Liiceanu și Dan C. Mihăilescu, filme de artă și peste 20.000 de volume, multe dintre ele la jumătate de preț.


Organizat de Asociația Editorilor din România, Salonul Bookfest va fi deschis timp de patru zile la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT). După o deschidere oficială, care va avea loc joi, de la ora 12, la care, pe lângă directorul Bookfest, Mihai Mitrică, au confirmat participarea Florica Chiriță, director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, și Răzvan Hrenoschi, reprezentând Consiliul Județean, cititorii vor putea lua ”în primire” cele aproximativ 20.000 de volume pe care le anunță editurile expozante. Vizitatorii Bookfest se vor bucura nu doar de o ofertă livrescă bogată, acoperind domenii variate, de la beletristică la diferite arii specializate de cunoaștere, dar și de prețuri reduse semnificativ, cu circa 50-60%, susțin organizatorii.

Sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 14.30, scriitorii Gabriel Liiceanu și Dan C. Mihăilescu se vor întâlni cu publicul timișorean.

„Cei doi autori Humanitas vor vorbi, în oglindă, despre cele mai noi volume ale lor: o nouă ediție din Declarație de iubire, cartea memorialistică în care Liiceanu face portretele câtorva dintre personalitățile „astrale” pe care a avut șansa să le întâlnească de-a lungul vieții ; și Castelul, biblioteca, pușcăria, eseu în care Dan C. Mihăilescu evocă unele dintre femeile excepționale ce au punctat istoria României. O altă personalitate ilustră pe care o vor onora manifestările Bookfest este timișoreanul Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, editura locală Brumar urmând ca, sâmbătă, 28 martie, ora 16.00, să lanseze, în prezența autorilor, volumul Ioan Holender. De la Viena la Timișoara, de Cornel Ungureanu și Vasile Bogdan. Prin intermediul unei lucrări de aproape 600 de pagini (cartea-document Asaltul cetății. Dosarul de securitate al lui G.Călinescu, întocmită de Ionel Oprișan pentru editura Saeculum), vizitatorii salonului vor putea regăsi, vineri, 27 martie, ora 17.00, și figura impozantă a marelui critic literar. Volumul, la lansarea căruia autorul îi are invitați pe profesorii universitari Cornel Uunureanu și Alexandru Ruja tratează felul în care a arătat viața bătrânului cărturar în întunecații ani ’50, perioada de început a comunismului românesc”, anunță directorul executiv Mihai Mitrică.

Tot la salonul Bookfest, joi, 26 martie, la ora 19.00, va fi vernisată expoziția de grup „Viziuni fotografice”, organizată de Asociația Timișoreană pentru Fotografie. Mai mult, organizatorii salonului au pregătit, în parteneriat cu Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) și Asociația Macondo, o suită de patru proiecții excepționale, la care accesul publicului va fi gratuit. Sunt pelicule premiate la cele mai mari festivaluri de profil, aduse la Timișoara sub egida Cinematograful de artă Bookfest.

Prima proiecție va avea loc joi, 26 martie, începând cu ora 16.00, cinefilii având atunci ocazia să vadă producția din 2012 a marelui regizor italian Bernardo Bertolucci, „Io e te” („Eu și tu”). Tot joi, de la ora 18.00, rulează filmul biografic „Hannah Arendt”, o co-producție Germania-Israel-Luxemburg-Franța despre una dintre cele mai influente autoare de filozofie din secolul XX. Programul continuă vineri, 27 martie, la ora 16.30, cu „Beasts of the Southern Wild” („Tărâmul visurilor”), dramă americană nominalizată la patru premii Oscar în anul 2013, și, de la ora 18.00, cu „Inside Llewin Davis”, pelicula din 2013 a multi-laureaților frați Coen. Toate proiecțiile vor beneficia de subtitrare în limba română.

Intrarea în cadrul salonului, dar și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia, va fi gratuită. Programul de vizitare este între 10:00-20:00, zilnic.

Bookfest Timișoara 2015 este organizat, ca și în anii trecuți, sub egida Federaţiei Editorilor din România și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !