Mai multi muncitori straini pentru firmele din Romania. Asiaticii domina numeric piata, in detrimentul sarbilor

De Marcel Hoster
15Comentarii
Mai multi muncitori straini pentru firmele din Romania. Asiaticii domina numeric piata, in detrimentul sarbilor
© foto: arhiva
Firmele timișene își vor putea rezolva problema lipsei de personal prin aducerea de oameni din Serbia. Problema lor este găsirea acestora, deocamdată situația de pe piață arată că doar 275 de cetățeni sârbi dețin permise de muncă în România.

În ultima ședință de Guvern a fost aprobată suplimentarea la 8.000 de persoane a numărului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, dintre care 4.000 permanenți și 4.000 detașați. Prin Hotărârea Guvernului nr. 946/2017, contingentul pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România, stabilit inițial pentru anul 2018, a fost de 7.000, din care: 4.000 lucrători permanenți, 1.200 lucrători detașați, 700 lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiași companii), 500 lucrători înalt calificați, 400 lucrători sezonieri, 100 lucrători stagiari și 100 lucrători transfrontalieri.

Decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptată după ce, în anul 2018, s-a observat o creștere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate (numărul avizelor de angajare pentru lucrători permanenți eliberate în 2018 s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2017). Raportat la numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă depuse în primele luni ale anului, s-a constatat că acestea au crescut cu 55%, în perioada 1 ianuarie – 3 mai 2018, arată datele Guvernului.

Inspectoratul General pentru Imigrări a anunțat că au fost emise 3.000 de avize de angajare pentru lucrători permanenți, iar contingentul de avize de detașare era epuizat. În contextul în care, la acea vreme, erau încă 204 cereri de eliberare în curs de soluționare și Inspectoratul General pentru Imigrări a semnalat faptul că a primit o serie de solicitări din partea mai multor companii care derulează, în principal, proiecte de dezvoltare imobiliară, Guvernul a decis majorarea numărului de lucrători permanenți de la 4.000 la 8.000 și a celor detașați de la 1.200 la 5.200.

Potrivit datelor oficiale, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) și Moldova (181).

Din datele Inspecției Muncii rezultă că sunt activi 17.089 de salariați cetățeni străini non UE-SEE, cei mai mulți din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) și Vietnam (1.554). Principalele domenii de activitate în care lucrează cetățenii non UE-SEE în România sunt: restaurante, construcția de nave și structuri plutitoare, comerț cu ridicata îmbrăcăminte și încălțăminte și lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Vă reamintim că cei de la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș derulează în prezent un proiect european pentru a facilita accesul de personal din țara vecină pe piața românească. De asemenea, au fost făcute demersuri la nivel central pentru diminuarea piedicilor birocratice pentru a permite accesul sârbilor la joburile din România, deci și din Timiș. Serbia nu este o țară UE, deci nu este parte a pieței comune care permite mișcarea liberă a forței de muncă. Timișul are un șomaj extrem de mic, de aproximativ 0,8 – 0,9% , ceea ce nu permite găsirea de personal nou pentru deschiderea de noi afaceri sau extinderea celor existente.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor