Măcar zice că face ceva! Robu și-a îndreptat privirea spre agențiile de turism și ghizii din oraș

De Roxana Deaconescu
8Comentarii
Măcar zice că face ceva! Robu și-a îndreptat privirea spre agențiile de turism și ghizii din oraș
© foto: arhivă
Primarul Nicolae Robu a avut o primă întâlnire cu agențiile de turism și ghizii turistici din Timișoara, după desființarea Consiliului Consultativ de Turism. Le-a promis marea cu sarea și are de analizat un dosar „sănătos” cu problemele și doleanțele celor din domeniu.

Proaspăt întors din Japonia, la începutul acestei săptămâni, Nicolae Robu promitea că se va întâlni cu specialiștii în turism din oraș, în contextul Timișoara 2021. Totul, după ce a discutat cu conducerea asociației agențiilor de turism din Japonia.

Primăria Timișoara a mai avut în primăvara lui 2017 o tentativă de colaborare cu specialiștii în turism, când a înființat Consiliul Consultativ de Turism. Structura a fost desființată un an și ceva mai târziu, după ce reprezentanții agențiilor și ghizii de turism au văzut că nu se întâmplă nimic și că își bat gura degeaba. Primarul ne spunea zilele trecute că nu știe unde a fost ruptura și că specialiștii în domeniu trebuie să se implice mai mult, pentru că „ei vor avea de câștigat enorm dacă înțeleg ce va însemna anul 2021”.

„Nu am avut niciodată un contact cu agențiile, vreau să am eu nemijlocit un contact cu aceste agenții de turism, să le vorbesc și despre experiența Japonia. Dar, în general, vreau să le vorbesc despre nevoia ca ei să se implice într-o anumită manieră, încă de pe acum, în perspectiva anului 2021. Ei vor avea de câștigat enorm dacă înțeleg ce va însemna anul 2021. Nouă trebuie să ne fie clar că de la 300.000 și ceva de turiști câți avem noi pe an acum vom ajunge în anul 2021 cu certitudine la peste 1 milion. Toți cei care fac analize spun asta, cel mai probabil 1,5 milioane”, ne explica Robu.

Miercuri, edilul-șef s-a văzut pentru prima dată cu reprezentanți ai agențiilor de turism și cu ghizi turistici din oraș. Mai puțin de zece ghizi și vreo cinci reprezentanți ai agențiilor au mers să discute cu el despre problemele din domeniu. Nicolae Robu spune că a fost foarte bună întâlnirea și că a aflat că există un dosar foarte mare cu doleanțele și problemele celor din domeniu.

„Nu am discutat foarte multe aspecte tehnice concrete, pentru că operatorii de turism și ghizii prezenți mi-au spus că există un dosar voluminos în care sunt concretizate toate doleanțele lor și toate problemele cu care se confruntă. Atunci am zis că nu are rost să o luăm de la capăt și să reinventariem acele probleme, o să îmi parvină dosarul. Îl voi studia împreună cu cei pe care îi voi implica în această problemă și o să facem progrese. Le-am promis că voi desemna o persoană care va avea ca sarcini exclusive probleme privind turismul în Timișoara, o să întărim și Infocentrul turistic, va relaționa mai bine cu agențiile de turism. Am discutat problema parcării autocarelor, de exemplu, dar și alte lucruri de genul acesta”, a explicat edilul-șef.

Un specialist în domeniu care a participat la întâlnirea de o oră și jumătate cu Robu susține că măcar primarul zice că face ceva, după un an și jumătate în care nu s-a făcut nimic.

„Noi un an și jumătate am tot spus ce probleme avem, am venit cu soluții. Au fost directori de agenții și oameni cu experiență în acest consiliu, am făcut cu toții voluntariat. Noi am transmis un mesaj, el a promis că ia ce s-a lucrat până acum, studiază și vede ce poate face. A văzut că suntem un grup de oameni care știu ce vorbesc. Mă bucur că se face”, ne-a spus unul dintre participanți.

Una dintre problemele concrete discutate se referă la locurile de parcare pentru autocarele de turiști. Primăria încă nu poate pune la dispoziția celor ce vin în oraș un spațiu de parcare destul de mare.

„Ei spuneau că trebuie să ne așteptăm la 50-60 de autocare pe zi și atunci nu e chiar ușor să asiguri cazare ore în șir. Staționarea pentru coborârea turiștilor o asiguri, dar m-am angajat, o să găsim soluții. S-a vorbit și despre platoul de la stadion, dar mai mult s-a vorbit despre platoul de la Aqua Arena, acolo și permitem noi, dar se pare că sunt doar 5-6 locuri rezervate. Dacă vrem să sprijinim turismul cu adevărat, nu numai să vorbim despre asta, atunci trebuie să facem niște lucruri, noi municipalitatea. Unul dintre ele este să asigurăm parcarea pe un număr mare de ore a unui număr mare de autocare. Dacă agențiile de turism spun că ar trebui să avem capacitate de parcare pentru 50-60 de autocare, eu iau în seamă ce spun ei”, a mai explicat edilul.

Revenind la Consiliul Consultativ de Turism, primarul spune că specialiștii în turism i-au transmis că au fost dezamăgiți, dar le promite că de data aceasta se va implica personal. Mai exact… va pune pe cineva să se implice.

„Le-am cerut să-mi spună și mie, că nimeni nu mi-a dat nicio explicație de ce se renunță la Consiliul consultativ de turism. Mi-au spus că nu s-a întâmplat nimic concret în urma întâlnirilor lor și că au fost dezamăgiți. Eu nu am fost niciodată informat și implicat în ce s-a întâmplat în acea perioadă, acum am decis să mă implic personal. Sigur, nu mă voi ocupa eu de toate detaliile, voi pune pe alții, dar voi fi implicat direct în relația cu ei”, a conchis Robu.

Edilul-șef urmează să aibă o altă întâlnire cu specialiștii în domeniul turismului, peste două săptămâni.

Articole pe aceeași temă:

Timisoara are Consiliu Consultativ in domeniul Turismului8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor