Locuitorii din prima comuna care face referendum pe tema gazelor de sist, din nou in strada

De B.A.M
3Comentarii
Locuitorii din prima comuna care face referendum pe tema gazelor de sist, din nou in strada
© TION - Locuitorii din prima comuna care face referendum pe tema gazelor de sist, din nou in strada
Săcălaz este prima comună care va organiza referendum pe tema gazelor de șist din această zonă a ţării. Cu o săptămână înainte de acest referendum, oamenii care nu doresc ca localitatea lor să se transforme într-una petrolieră vor ieşi din nou în stradă. De data aceasta ei nu vor picheta primăria din localitate, ci se vor întâlni cu experţi din domeniul juridic şi cu geologi, care le vor explica ce pot face pentru a opri prospecţiunile petroliere pe terenurile lor.


Vă reamintim că, la iniţiativa unor consilieri locali, Săcălaz va fi prima comună din această zonă a ţării care va organiza un referendum pe tema gazelor de şist. Acesta va avea loc pe 15 martie şi vine după ce mai mulţi localnici şi chiar aleşi locali au acuzat – direct sau indirect – firma care desfăşoară prospecţiuni petroliere în zonă de mai multe abuzuri. S-a ajuns inclusiv la procese, deoarece mai mulţi localnici, speriaţi că se va ajunge la exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, s-au opus ca pe terenurile lor să se desfăşoare prospecţiuni petroliere, asta deşi legea stabileşte că resursele din subsol aparţin statului, iar firma care execută prospecţiuni susţine că deţine toate avizele legale în acest sens.

Întreaga localitate e acum pe jar, iar la finele anului trecut oamenii au ieşit chiar în stradă acuzând autorităţile locale că au acceptat sponsorizări din partea firmei de prospecţiuni pentru a emite anumite avize.

Cu o săptămâna înaintea referendumului pe tema gazelor de şist, oamenii sunt chemaţi din nou în stradă. La finele acestei săptămâni, sâmbătă, ei se vor întâlni la o dezbatere pe această temă şi vor discuta cu experţi legali şi cu geologi.

Pe 15 martie, locuitorii din Săcălaz vor trebui să răspundă la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?”

Astfel, experţii prezenţi la întâlnire vor putea să lumineze două aspecte care sunt încă destul de controversate: cât de relevant este acest referendum, având în vedere că resursele din subsol aparţin statului şi orice lege dată la nivel local nu poate să vină în contradicţie cu o decizie luată de Guvern sau de Parlament şi, pe de altă parte, dacă există gaze de şist în Timiş, având în vedere că unii geologi susţin că subsolul judeţului nu cuprinde aceste bogăţii.

Articole pe aceeași temă:

Referendumul de la Sacalaz pe tema gazelor de sist, in linie dreapta. Intrebarea se refera la fracturare hidraulica

Premiera in Banat! Referendum la Sacalaz pentru oprirea prospectiunilor petroliere

Referendumul de la Sacalaz impotriva prospectiunilor petroliere, blocat de prefect. Primarul a uitat sa trimita o lista

Revolta la Sacalaz impotriva prospectiunilor petroliere

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor