Referendumul de la Sacalaz pe tema gazelor de sist, in linie dreapta. Intrebarea se refera la fracturare hidraulica

De B.A.M
Reactualizat la:
2Comentarii
Referendumul de la Sacalaz pe tema gazelor de sist, in linie dreapta. Intrebarea se refera la fracturare hidraulica
© TION - Referendumul de la Sacalaz pe tema gazelor de sist, in linie dreapta. Intrebarea se refera la fracturare hidraulica
Consilierii locali din Săcălaz au aprobat, la finele săptămânii trecute, un nou proiect de hotărâre ce permite organizarea unui referendum în localitate pe tema gazelor de sist. De această dată, Prefectura Timiş se pare că nu va avea obiecţii privind procedura de organizare a acestui referendum, care a fost amânat cu aproape două săptămâni. Şi întrebarea a fost schimbată.


Vă reamintim că, de mai multe luni, Săcălaz se află în centrul unui scandal privind prospecţiunile petroliere din zonă. În ciuda asigurărilor date atât de firma de prospecţiuni, cât şi de cea beneficiară a datelor, că nu se caută gaze de şist, localnicii încearcă diverse metode pentru a opri transformarea Săcălazului în localitate petrolieră.

După ce au ieşit în stradă, localnicii au încercat organizarea unui referendum pe tema gazelor de şist. Întrebarea iniţială era următoarea: „Sunteţi de acord ca pe raza unităţii administrativ teritoriale Comuna Săcălaz să se efectueze lucrări care pot dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului?”

Acest referendum, care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 martie, a fost blocat de Prefectura Timiş pe o chestiune de procedură: Primăria Săcălaz nu a trimis la timp lista cu preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare.

Vineri, consilierii locali din Săcălaz s-au întâlnit din nou în şedinţă şi au decis să dea o nouă hotărâre prin care să ceară organizarea unui referendum pe tema gazelor de şist.

Proiectul a fost aprobat cu opt voturi „pentru” şi va avea loc pe data de 15 martie. Şi întrebarea la care trebuie să răspundă localnicii s-a schimbat: „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?”

Contactat de reporterii www.tion.ro, prefectul Eugen Dogariu a declarat că din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, acest referendum are undă verde, ţinând cont că de această dată Primăria Săcălaz a trimis toate actele necesare organizării acestuia.

Rămâne de văzut dacă majoritatea locuitorilor va vota pentru interzicerea exploatării gazelor prin metoda fracturării hidraulice şi dacă acest lucru va determina companiile petroliere să îşi schimbe strategia.

Mai este însă un lucru de care trebuie ţinut cont. La finele anului trecut, invitat de ONG-uri la o dezbatere pe tema gazelor de şist, geologul Vlad Codrea, profesor universitar la Departamentul de Geologie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, afirma că în Timiş zăcămintele de gaze de şist sunt atât de mici, încât nu sunt economic rentabile pentru companii.

Articole pe aceeași temă:

Premiera in Banat! Referendum la Sacalaz pentru oprirea prospectiunilor petroliere

Referendumul de la Sacalaz impotriva prospectiunilor petroliere, blocat de prefect. Primarul a uitat sa trimita o lista

Revolta la Sacalaz impotriva prospectiunilor petroliere

Un geolog din Cluj contrazice ONG-urile de mediu: Banatul nu este un El Dorado al gazelor de sist!2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor