Localnicii din Sacalaz, de acord cu fracturarea hidraulica daca se incepe din jurul Parlamentului

De R.J.
Reactualizat la:
11Comentarii
Localnicii din Sacalaz, de acord cu fracturarea hidraulica daca se incepe din jurul Parlamentului
© TION - Localnicii din Sacalaz, de acord cu fracturarea hidraulica daca se incepe din jurul Parlamentului
Locuitorii din comuna Săcălaz s-au întâlnit, sâmbătă după-amiază, cu specialiști în chimie și geologie, pentru a afla mai multe despre procesul de fracturare hidraulică. Duminica viitoare în localitatea din apropierea Timişoarei va avea loc un referendum pe tema gazelor de şist. În urma discuțiilor de sâmbătă, concluzia localnicilor este că vor accepta ca acest procedeu să fie implementat în comuna lor doar dacă… va fi folosit mai întâi în jurul Parlamentului.

La întâlnirea care a avut loc la Căminul Cultural din Săcălaz au participat peste 200 de persoane, majoritatea tineri, dar și persoane care se ocupă cu agricultura în zonă și care se tem că terenurile și culturile lor vor fi afectate de fracturarea hidraulică.

Mai mulți specialiști în domeniu le-au explicat participanților în ce constă procedeul în sine și care sunt efectele sale asupra mediului, inclusiv riscul de cutremure.

De asemenea, specialiștii le-au povestit oamenilor despre sutele de substanțe și compuși chimici pe care le folosesc companiile ce se ocupă cu fracturarea, multe dintre aceste substanțe fiind ținute secret. Potrivit specialiștilor prezenți la discuție, benzenul este una dintre substanțele chimice despre care se știe că se utilizează în astfel de procedee, iar substanța, precum și derivații acesteia sunt cancerigeni.

O femeie care intenționează să se mute în Săcălaz, în viitorul apropiat, a luat cuvântul și i-a rugat pe localnici să nu fie de acord cu procedeul de fracturare, deoarece ar afecta în mod negativ zona.

La discuții au participat și specialiști veniți din județul Arad, dar și activiști de mediu. În urma întâlnirii, o majoritate covârșitoare a localnicilor spune că la referendumul din 15 martie va vota împotriva exploatărilor.

Locuitorii comunei se tem că aceste exploatări vor afecta pânza freatică și terenurile din zonă, după ce au aflat ce s-a întâmplat în alte țări unde au avut loc exploatări folosindu-se metoda fracturării hidraulice. Aceștia au dat ca exemplu o companie americană care se ocupă cu astfel de procedee, spunând că tehnologia pe care a folosit-o pentru prima dată în statul american New York a fost interzisă de autoritățile din SUA.

Concluzia participanților a fost că nu vor accepta exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice decât dacă acest procedeu va fi folosit mai întâi în jurul Parlamentului și se va dovedi că nu este periculos.

Pe 15 martie, la Săcălaz va avea loc un referendum pe tema gazelor de șist, aceasta fiind o premieră în Banat.

Locuitorii comunei timișene vor trebui să răspundă la întrebarea: „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?”

Articole pe aceeași temă:

Premiera in Banat! Referendum la Sacalaz pentru oprirea prospectiunilor petroliere

Referendumul de la Sacalaz pe tema gazelor de sist, in linie dreapta. Intrebarea se refera la fracturare hidraulica

Locuitorii din prima comuna care face referendum pe tema gazelor de sist, din nou in strada11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor