Lista cu toate proiectele pe care Primaria Timisoara vrea sa le faca in anii urmatori. Costul – miliarde de euro

De B.A.M
Reactualizat la:
20Comentarii
Lista cu toate proiectele pe care Primaria Timisoara vrea sa le faca in anii urmatori. Costul – miliarde de euro
© TION - Nicolae Robu
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a prezentat, vineri, o listă cu toate proiectele pe care primăria intenţionează să le facă atât în 2015, cât şi în anii următori. Întreg portofoliul numără peste 250 de poziţii. O parte, cum ar fi lărgirea şi străzii Pasajului Popa Şapcă, va începe în acest an, altele sunt proiecte deja în derulare, ce vor continua în 2015. Majoritatea, însă, sunt proiecte programate să înceapă în anii următori, deoarece nici primarul Timişoarei nu cunoaşte la cât s-ar ridica valoarea totală a acestora. În orice caz, vorbim de miliarde de euro.


Robu a declarat că anul acesta va începe, cu siguranţă, lărgirea Pasajului Popa Şapcă şi extinderea la patru benzi a acestei străzi, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor, extinderea la patru benzi a străzii Podeanu şi realizarea unui drum de legătură între Calea Buziaşului şi strada Siemens, realizarea în zonă a unui sens giratoriu şi a unei parcări. În 2015 va începe şi reconfigurarea inelului I de circulaţie, ce înconjoară zona centrală şi realizarea pasajului auto în Piaţa Victoriei, a mai spus Robu.

De asemenea, tot anul acesta, conducerea Primăriei Timişoara vrea să înceapă construcţia unui nou pod peste canalul Bega, în continuarea Pasajului Jiul.

În ceea ce priveşte sportul, Robu doreşte construcţia unui nou stadion, de 5.000 de locuri, în zona Calea Buziaşului, pe un teren al Primăriei Timişoara. Primarul a studiat şi alte variante, cum ar fi modernizarea Stadionului CFR, sau a fostului stadion de rugby din apropierea Stadionului „Dan Păltinişanu”, însă susţine că nu s-a înţeles cu proprietarii.

Tot anul acesta, edilul șef vrea să demareze construcţia a cel puţin unui bazin de înot semiolimpic, într-unul din cartierele Timişoarei, în total fiind programată construcţia a patru astfel de bazine.

În intenţia Primăriei Timişoara se află şi construcţia unui skatepark în Parcul Central, dar şi a unui bazin de înot olimpic.

Metroul şi fântâna ornamentală pe Bega, în studiu

Pe lista prezentată de Nicolae Robu se regăsesc şi cele mai controversate proiecte ale acestuia, cum ar fi trecerea în subteran a liniilor de cale ferată şi construcţia unei fântâni ornamentale pe canalul Bega, în zona Flora. Cele două proiecte se află însă în faze incipiente, de studii de fezabilitate (SF) sau studii de prefezabilitate (SPF).

În ceea ce priveşte metroul, Robu susţine că aşteaptă să vadă dacă acesta se poate realiza pe fonduri speciale europene, fiind clar că Timişoara nu are bugetul necesar pentru a susţine un proiect de o asemenea dimensiune.

„La multe nu avem cum să facem o estimare a banilor necesari pentru implementare fără studii de fezabilitate. Dar nu avem cum să aplicăm pe proiecte europene dacă nu avem la bază un studiu de fezabilitate. Evident că nu le vom face pe toate în acest an, nici la nivel de studiu de fezabilitate sau studiu de prefezabilitate. Dar acesta este portofoliul. Să vedem care sunt nevoile Timişoarei. După aceea vom face o prioritizare”, a explicat Robu.

Pentru că multe proiecte de pe această listă sunt încă la stadiul de idee, primarul nu a ştiut să spună nici la cât s-ar ridica valoarea totală a investiţiilor de pe această listă, însă, în orice caz, vorbim despre miliarde de euro. Pentru a vă face o idee, mai menţionăm că bugetul Timişoarei se ridică la aproximativ 350 de milioane de euro anual.

Faptul că implementarea proiectelor de pe această listă va dura mulţi ani este recunoscut şi de primarul Nicolae Robu, însă acesta susţine că, în 2016, indiferent cine va fi primar, trebuie să aibă o listă de priorităţi ale oraşului.

„Indiferent cine va fi primar din 2016 încolo, trebuie să se plece de la un portofoliu de idei necesare Timişoarei”, a concluzionat Robu.

Vedeţi în documentul ataşat acestui articol lista completă de proiecte.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor