Lipsa banilor și birocrația, principalele critici aduse proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană

De A. M. A.
7Comentarii
Lipsa banilor și birocrația, principalele critici aduse proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană
© foto: arhivă
Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a dat publicității, vineri, al doilea raport de monitorizare al grupului de experți internaționali, concluzionând că retragerea titlului nu mai este posibilă. Totuși, raportul este presărat de critici, în special legate de finanțarea asociației.

Comisia Europeană, Directoratul General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură, Directoratul Cultură și Creativitate a publicat astăzi, 19 iulie, al doilea raport de monitorizare: Timișoara European Capital of Culture 2021, Second Monitoring Meeting, Report by the Expert Panel, Timișoara, June 2019. Raportul acesta poate fi accesat online, dar și pe site-ul Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, aici.

Raportul grupului de experți a precizat faptul că „Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (Timișoara 2021) a depus, înainte de întâlnire, un raport detaliat și cuprinzător în care a prezentat activitățile desfășurate după prima întâlnire de monitorizare și raportul intermediar de progres până în aprilie 2019.” Aceasta a avut loc în iunie 2018.

„Grupul de experți apreciază că părțile interesate la nivel local și național (n. trad. – stakeholders) tratează ECoC/capitala culturală ca pe o prioritate. Cu toate acestea, grupul se aștepta ca, în urma ultimei vizite in situ din iunie 2018, mai mulți pași să fi fost parcurși; cu toate acestea, recunoaște și apreciază munca desfășurată de echipa Timișoara 2021 și de oraș. (…) În special, este esențial să se rezolve problemele legate de procedurile de finanțare publică. Este necesar să se înceapă implementarea planului de producție pentru programul artistic care a fost angajat în dosarul de candidatură. Aceasta este condiția necesară pentru ca proiectul să avanseze de la proiectare la implementare.”, consemnează grupul de experți.

Cea de-a treia vizită de monitorizare va avea loc în toamna anului 2020, conform planificării Comisiei Europene. La ce să ne așteptăm după această vizită? Conform procedurii standard, grupul de experți va face recomandarea către Comisie în legătură cu acordarea premiului Melina Mercouri Timișoarei 2021.

„Timișoara 2021 mulțumește experților de monitorizare și Comisiei Europene pentru sprijinul și recomandările primite, a început deja să lucreze la acestea și va informa Comisia și grupul despre situația finanțării înainte de finalul lunii octombrie 2019, respectiv va trimite un raport despre stadiul implementării prezentelor recomandări până la finalul lunii februarie 2020, așa cum cere grupul de experți”, ne transmit reprezentanții Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Reprezentanții Comisiei Europene s-au aflat la Timișoara în iunie pentru a realiza monitorizarea programată pentru 4 orașe, Timișoara (România), Elefsina (Grecia), Novi Sad (Serbia) și Esch-sur-Alzette (Luxemburg), viitoare capitale europene ale culturii.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor