Liderii elevilor atrag atentia: articole din Regulamentul Elevilor contravin Declaratiei Drepturilor Omului

De Valentin Rusu
Liderii elevilor atrag atentia: articole din Regulamentul Elevilor contravin Declaratiei Drepturilor Omului
© TION - Liderii elevilor atrag atentia: articole din Regulamentul Elevilor contravin Declaratiei Drepturilor Omului
Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel național, atrage atenția opiniei publice și factorilor decidenți cu privire la conținutul Regulamentului de Organizare și Funcționare al Instituțiilor de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), publicat în Monitorul Oficial la data de 13 ianuarie.


Liderii elevilor evidențiază neconcordanța dintre acest document și acte precum Declarația Drepturilor Omului, Constituția României și Legea Educației Naționale.

Art. 136 alin (2) din ROFUIP stipulează faptul că directorul unității de învățământ are dreptul să propună Consiliului de Administrație suspendarea sau interzicerea redactării și difuzării revistelor sau publicațiilor, care contravin ROFUIP sau Regulamentului de Organizare Internă (ROI) a respectivei unități de învățământ. Conform Consiliului Național al Elevilor, această măsură contrazice art. 19 din Declarația Drepturilor Omului, care menționează că „orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimării” și art. 30 alin (4) din Constituția României – „Nici o publicaţie nu poate fi suprimată”.

„De asemenea, acest regulament oferă directorului unității de învățământ puterea de a decide în favoarea sau defavoarea instituirii unei asociații, mențiune care contravine art. 40 din Constituția României și art. 1, alin. (1) din Ordonanța de Urgență 26/2000, având următorul conținut: persoanele fizice și persoanele juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociații, ori fundații în condițiile prezentei ordonanțe”, susţin cei de la CNE.

Consiliul Național al Elevilor consideră, de asemenea, că media 9 la purtare nu poate fi un criteriu pentru a deveni reprezentant al elevilor, constrângând astfel accesul liber al tuturor elevilor din România să candideze și să fie aleși în cadrul acestei organizații, existând posibilitatea abuzurilor sau scăderii notelor la purtare în mod excesiv și nejustificat.

„Totodată, Legea Educației Naționale precizează, în art. 69, alin. (2), faptul că <elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii>, articol care contrazice ROFUIP”, transmite CNE.

Consiliul Național al Elevilor cere factorilor decidenți respectarea legilor naționale și prevederilor internaționale, printre care se numără și procentul alocat pentru educație din Produsul Intern Brut, însă salută aprobarea, după mult timp, a Statutului Elevului prevăzut în ROFUIP ca fiind Statutul beneficiarilor primari ai educației ce prevede drepturile și obligațiile elevilor.

În acelaşi regulament, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii sau colegii. Totodată, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor