Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” Timișoara a încheiat proiectul „Îngrijim natura, practicăm sportul, respirăm curat”

Reactualizat la:
Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” Timișoara a încheiat proiectul „Îngrijim natura, practicăm sportul, respirăm curat”
© foto: J. L. Calderon
ADVERTORIAL Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara este o unitate școlară în care se desfășoară foarte multe activități educative în afara orelor de curs. A existat întotdeauna un interes pentru proiecte locale, naționale și internaționale. Începând cu anul 2018 s-a dorit amenajarea unei zone a parcului școlii într-un spațiu util elevilor, redat și naturii. Spațiul identificat are o suprafață de aproximativ 350 mp și era plin de deșeuri ( lemn, materiale de construcții, sticlă etc.), prezenta un pericol pentru elevi și un posibil focar de infecție.

Profesori și elevi au căutat soluții pentru igienizarea spațiului și pentru amenajarea lui. Astfel a apărut nevoia și mai târziu și oportunitatea scrierii unui proiect de mediu. A fost identificat un program național Spații Verzi – Componenta Spații Verzi Urbane, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Proiectul a fost conceput de doi profesori ai Liceului „J.L. Calderon”: prof. Burcea – Iancu Radu, director adjunct și prof. Margău Dana, profesor de Biologie. La scrierea și implementarea lui au participat și alți profesori, dar și foarte mulți elevi.

Proiectul are ca principale obiective: transformarea unui teren plin de deșeuri într-un spațiu verde, utilizarea spațiului obținut în scop sportiv, educativ și ecologic și sensibilizarea comunității locale și elevilor fată de natură. Proiectul a debutat în 15.04.2019 și se întinde pe o perioadă de 4.5 luni. Principalele activități sunt: cunoașterea evoluției parcului, curățarea și sortarea selectivă a deșeurilor, amenajarea spațiului, realizarea unui campionat de tenis de masă, realizarea orelor de educație ecologică și pentru sănătate, realizarea evenimentului parcul pentru toată lumea.

Deși la început au fost implicați activ doar un număr de aproximativ 10 elevi, pe parcurs s-au alăturat mult mai mulți elevi din diverse clase, a fost nevoie de multă muncă fizică, dar în final a rezultat un spațiu minunat. Implicarea voluntară a elevilor în proiect este un câștig pentru școală și pentru dezvoltarea lor. Numărul de participanți a depășit cu mult așteptările inițiale.

După curățare și igienizare spațiul a fost redat naturii. Au fost plantați zeci de arbori, zeci de plante ornamentale, a fost cultivat gazon, s-au instalat mese pentru tenis de masă și corturi. Spațiul a devenit o atracție pentru elevii școlii, dar și pentru persoanele din afară care l-au vizitat. Chiar dacă proiectul se încheie, pe termen lung spațiul își păstrează destinația, proiectul are continuitate, se dezvoltă și cu siguranță va atrage elevii și profesorii să desfășoare activități educative.

(242446)




Regulament de plasare a anunturilor