Leoaicele de la Gradina Zoologica din Timisoara pleaca totusi in Africa de Sud

De A.S.
Leoaicele de la Gradina Zoologica din Timisoara pleaca totusi in Africa de Sud
Leoaicele de la Gradina Zoologica din Timisoara pleaca totusi in Africa de Sud
Oficialii Primăriei Timişoara s-au răzgândit şi sunt totuşi de acord ca leoaicele de la Grădina Zoologică, care în prezent nu pot trăi în condiţii corespunzătoare la noi, să fie duse într-o rezervaţie din Africa de Sud. Viceprimarul Dan Diaconu declarase iniţial că felinele vor rămâne la Zoo, după ce reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten anunţaseră că animalele vor pleca la Johannesburg.

Cei de la Fundaţia Vier Pfoten anunţau, la finele săptămânii trecute, că trei leoaice de la Grădina Zoologică din Timişoara şi una aflată în captivitate privată într-o altă localitate din judeţul Timiş, la Sânmartinu Sârbesc, vor fi duse în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud.

„Leoaicele – trei de la Grădina Zoo Timişoara şi una aflată în captivitate privată – au trăit toată viaţa în condiţii improprii speciei lor, urmând să cunoască pentru prima oară mediul natural din care provin”, afirmau reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten.

Viceprimarul Dan Diaconu declara însă că leoaicele de la Grădina Zoologică sunt într-o stare excelentă şi că nu vor fi duse în rezervaţia din Africa de Sud.

Mai exact, edilul afirma că se va încerca extinderea parcului zoo în cel mai scurt timp, printr-un schimb de terenuri cu Romsilva, astfel încât să poată fi creat un habitat special pentru feline.

„Din punctul nostru de vedere, cele trei leoaice nu vor pleca pentru că încercăm să realizăm extinderea Grădinii Zoologice, dorim să le ţinem. (…) Leoaicele sunt într-o stare fizică excelentă în momentul de faţă, dar nu sunt expuse publicului pentru că habitatul lor nu este creat”, declara, la finele săptămânii trecute, Diaconu.

Între timp, oficialii municipalităţii s-au răzgândit, mai ales că cererea de a prelua animalele a venit din partea… Primăriei Timişoara, demersurile fiind iniţiate pe vremea fostei administraţii.

„Între timp s-au mai dezmeticit. Toate actele au fost făcute la cererea primăriei. Eu nu am făcut o înţelegere cu o persoană fizică sau cu fostul primar, avem o cerere de la primărie. Un leu nu este un căţel. Ca să îl muţi, să îl scoţi dintr-o ţară şi să îl duci în alta trebuie o groază de documente. Ei ne-au cerut şi am început demersurile cu autorităţile din România şi cele din Africa de Sud. Este exclusă varianta ca leii să nu mai plece. În caz contrar vom cere despăgubiri, pentru că toată acţiunea ne costă peste 50.000 de euro. Amplasamentul leilor nu a fost niciodată autorizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru că nu a corespuns, vom sesiza Garda de Mediu… Până obţin terenul pentru extinderea Grădinii Zoo, până fac proiectul, până fac spaţiul durează cel puţin 2 ani, pot aduce lei de la alte grădini din România fără să mai chinuie aceste leoaice. Aducerea de suferinţe psihice şi fizice animalelor constituie infracţiune”, ne-a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte în cadrul Vier Pfoten.

Viceprimarul Dan Diaconu a confirmat faptul că leoaicele de la Grădina Zoologică din Timişoara vor fi totuşi duse în Africa de Sud.

„Le vom da drumul până la urmă… Am primit asigurări că în momentul în care vom avea habitatul creat pentru lei vom primi animale mai tinere şi atunci e corect să le lăsăm să plece. Cred că vom găsi deschidere la Romsilva pentru schimbul de terenuri ca să putem extinde Grădina Zoologică. Săptămâna aceasta am cerut să mi se prezinte documentaţia din anii trecuţi pentru a putea face demersurile necesare”, a afirmat, luni, Diaconu.

Cele patru feline de la Grădina Zoologică şi din Sânmartinu Sârbesc vor fi îmbarcate, marţi, într-un camion cu destinaţia Zurich, de unde, a doua zi, vor fi transferate cu avionul către Johannesburg, Africa de Sud.

Leoaicele din Timisoara nu mai pleaca in Africa de Sud

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor