Lector al Universitatii de Vest Timisoara, acuzat de deturnarea fondurilor europene. DNA a intrat pe fir

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
44Comentarii
Lector al Universitatii de Vest Timisoara, acuzat de deturnarea fondurilor europene. DNA a intrat pe fir
© Tion: Lector al Universitatii de Vest acuzat de deturnarea fondurilor europene. DNA a intrat pe fir
Acuzații grave pentru un lector al Universității de Vest din Timișoara. Acesta este bănuit că ar fi orchestrat o fraudă cu fonduri europene obținute în urma unui proiect educativ. Dascălul și-ar fi însușit banii de la UE destinați pentru plata burselor de care beneficiau cursanții, iar procurorii DNA au aflat că a falsificat mai multe dispoziții de plată pentru a scăpa basma curată.

Gheorghe Petrov este lector al Universității de Vest din Timișoara, dar și asociat al Centrului de Formare Profesională a Adulților „R&B Consulting”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU.

Bărbatul este acuzat că, în perioada 29 noiembrie 2011 – 29 decembrie 2012 ar fi făcut să dispară zeci de mii de euro, bani europeni destinați pentru plata burselor celor care urmau un curs finanțat prin POSDRU la Centrul de Formare Profesională a Adulților.

Centrul reprezentat de Gheorghe Petrov este însă numai un subcontractant al Fundației pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici”. Contractul semnat de participanți stipula că, la finalul cursului, aceștia vor dobândi calificarea de tehnician operator procesare text și imagine, dar și că pe durata celor 13 luni de lecții fiecare participant ar fi trebuit să primească o bursă de câte 900 de lei lunar. Toate cheltuielile, inclusiv cele cu bursele, ar fi urmat să fie plătite din fonduri europene.

Dacă inițial de plata burselor ar fi trebuit să se ocupe Fundația pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici”, ulterior această obligație a fost transferată contractual celor de la Centrul de Formare Profesională a Adulților.

Gheorghe Petrov, povestesc 11 dintre cursanți în plângerile lor către autorități, a achitat numai o bursă lunară pentru câțiva dintre cei 40 de cursanți, pentru ca mai apoi participanții să nu mai vadă niciun ban. Asta înseamnă că, deși la finalul celor 13 luni Petrov ar fi trebuit să vireze în conturile cursanților 468.000 de lei, el nu a plătit decât aproximativ 36.000 de lei, bursa aferentă primei luni, spun părțile din dosar.

Cu toate acestea, întreaga sumă a fost primită prin POSDRU, iar în momentul în care Petrov a fost luat la întrebări de către cei de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă și ulterior de către DNA, bărbatul le-a prezentat acestora mai multe dispoziții pentru plata burselor, semnate de cursanți.

Acestea s-au dovedit a fi însă falsuri, în urma unei expertize criminalistice cerute de procurorii DNA în vara lui 2015, expertiză efectuată de un expert autorizat, comisar șef în cadrul IPJ Caraș Severin.

Chiar dacă până acum numai 11 persoane au depus plângeri împotriva lectorului de la Universitatea de Vest din Timișoara, procurorii speră ca și celelalte persoane înșelate în urma fraudei să facă sesizări.

„După multe încercări prin care am vrut să atragem atenția asupra deturnării acestor fonduri europene, singurii care au fost în măsură să stabilească amploarea fraudei au fost cei de la Serviciul Teritorial DNA Timișoara. Aceștia au și pus deja în mișcare acțiunea penală împotriva lui Gheorghe Petrov. La acest moment se așteaptă finalizarea cercetării penale cu speranța trimiterii acestuia în judecată”, ne-a declarat avocatul Călin Stăiculescu, apărătorul cursanților înșelați.

Trebuie menționat și faptul că, în perioada 2007-2013, Gheorghe Petrov a organizat prin Centrul de Formare Profesională a Adulților mai multe cursuri prin programul „Investește în Oameni”, cofinanțat din Fondul Social European prin POS DRU 2007-2013.



44Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor