Laboratorul de cercetare in domeniul fotovoltaic din Timisoara cauta noi parteneri

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Laboratorul de cercetare in domeniul fotovoltaic din Timisoara cauta noi parteneri
© Laboratorul de cercetare in domeniul fotovoltaic din Timisoara cauta noi parteneri
Cu 30 de milioane de lei, finanţare europeană nerambursabilă. la Timişoara a fost creat şi funcţionează un laborator specializat în domeniul energiilor regenerabile, cu focus pe energia fotovoltaică. Aici studiază cercetători din România, dar şi din străinătate. În perioada următoare va continua activitatea de colaborare cu structurile de specialitate cu care există parteneriate, dar vor fi căutaţi şi eventualii beneficiari privaţi.


Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată – INCEMC – Timişoara, derulează proiectul „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.

Este vorba de o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 30 de milioane de lei, prin care s-a creat un laborator performant în energii regenerabile, cu accent pe energia solară, în special pe cea fotovoltaică.

Având în vedere interesul manifestat în ultimii ani, precum şi planurile de dezvoltare a infrastructurii specifice domeniului energiilor regenerabile ale beneficiarilor direcţi (de multe ori în domenii complementare celui vizat prin prezentul proiect), se intenţionează dezvoltarea în continuare a parteneriatelor. De asemenea se are în vedere şi iniţierea unor noi colaborări cu alte entităţi interesate din ţară.

Firmele interesate, atât româneşti, cât și cele din străinătate sau cu capital străin, vor beneficia de servicii de cercetare la cel mai înalt nivel referitoare la elaborarea şi caracterizarea unor materiale, structuri şi celule fotovoltaice, precum şi la obţinerea pe cale fotovoltaică a energiei electrice, în cadrul unor sisteme fotovoltaice şi/sau hibride. Rezultatele transferabile ale cercetării se referă la materiale, structuri, celule fotovoltaice noi sau îmbunătăţite, obţinute prin tehnologii noi, inovative sau optimizate, precum şi la modalităţi sustenabile de alimentare cu energie electrică a unor clădiri sau a altor aplicaţii mici/medii.

După încheierea proiectului vor putea fi accesate, împreună cu beneficiarii direcţi, fonduri din cadrul unor programe europene, bilaterale sau naţionale. Rezultatele obţinute vor putea fi transferate către beneficiarii indirecţi.

Laboratorul de energii regenerabile – fotovoltaic reprezintă un element cheie în dezvoltarea unui pol de excelenţă zonal, pol care doreşte să integreze entităţile cu preocupări similare din zona de vest a României şi din ţările vecine.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor