La verificarea tehnica periodica se acorda un nou document valabil in toata Uniunea Europeana

De M. Hoster
6Comentarii
La verificarea tehnica periodica se acorda un nou document valabil in toata Uniunea Europeana
© TION - Sediul RAR Timis
De la începutul acestui an proprietarii de autoturisme vor obţine, odată cu efectuarea inspecţiei tehnice periodice, un nou document. Acesta este solicitat în legislaţia comunitară europeană şi va certifica existenţa unei stări tehnice bune a vehiculului.


Este vorba de Certificatul de Inspecţie Tehnică Periodică, documentul a fost prevăzut prin OG nr. 6/25.01.2012, data de intrare în vigoare a acestei obligaţii, 31 decembrie 2013, fiind prevăzută prin OMTI nr. 1.107/29.06.2012, am aflat de la Cosmin Costa, şeful RAR Timiş.

Eliberarea obligatorie a unui Certificat de Inspecţie Tehnică Periodică, precum şi data intrării în vigoare a acestei obligaţii sunt conforme cu prevederile Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora.

Eliberarea acestui certificat nu implică obligaţii sau costuri suplimentare pentru deţinătorii de vehicule, aceştia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecţiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP.

Trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare şi în consecinţă nu înlocuieşte anexa respectivă care atestă efectuarea ITP şi termenul de valabilitate.

Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existenţa şi prezentarea certificatului va facilita relaţia cu autorităţile de control din celelalte SM în ceea ce priveşte valabilitatea ITP.

Data următoarei ITP este cea din anexa la certificatul de înmatriculare.

Certificatul este eliberat în limba romană, iar rubricile sunt traduse în engleză (traducerea în alte limbi nu este impusă prin directivă, dar s-a apreciat că poate facilita utilizarea certificatului în alte state membre). Oricum, rubricile sunt armonizate la nivel UE, astfel încât, indiferent de statul membru în care se prezintă certificatul, organele de control cunosc ce reprezintă fiecare rubrică.

Sancțiunile în cazul absenței certificatului sunt aplicate de poliție, potrivit legislației țării respective. Sancțiunile se aplică doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013 (deci, în România va dura 3 ani până când toate vehiculele vor avea un astfel de certificat, iar în unele state membre UE va dura chiar 4 ani). Verificarea valabilității ITP se bazează în primul rând pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare (certificatul de ITP prezintă și alte informații suplimentare ce pot fi utile în control și este important deoarece poate fi verificat simplu în toate statele membre UE, rubricile respective fiind armonizate).6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor