La Timisoara se lucreaza la vaccinul impotriva alergiei la ambrozie. Au fost izolate deja trei tulpini

De Adrian Panduru
22Comentarii
La Timisoara se lucreaza la vaccinul impotriva alergiei la ambrozie. Au fost izolate deja trei tulpini
© Tion: La Timisoara se lucreaza la vaccinul impotriva alergiei la ambrozie
La Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului OncoGen din Timișoara se caută leac pentru alergia la ambrozie. Alergia la ambrozie este un lucru de care se lovesc din ce în ce mai mulți oameni (unul din patru), iar timșorenii au o adevărată problemă cu alergia la ambrozie care dă reacții din ce în ce mai severe… În Timișoara, cercetătorii fac studii pentru a produce un vaccin contra alergiei la ambrozie.

Nu există un timp dat în care s-ar putea spune că acest vaccin va fi „pe piață”, dar se fac pași importați în acest sens, cu fiecare zi ce trece.

Colectivul de la Centrul OncoGen din Timișoara care caută un vaccin care să se ia „la luptă” cu efectele ambroziei este condus de un cercetător străin din Austria. Colectivul este conectat cu Universitatea din Viena, și și-a propus (și a și reușit) să identifice peptidele din polenul de ambrozie.

„S-au identificat 11 peptide, iar trei au fost izolate în institutul nostru. S-a reușit clonarea a trei fragmente alergenice. Fragmentele au fost introduse în viruși, virușii au fost înmulțiți în celule provenind de la insecte, iar acei viruși au fost folosiți pentru a modifica genetic bacterii. Aceste bacterii produc în cantitate mare acel peptid alergenic specific alergiilor. Planul este să avem 11 tulpini, să le clonăm, capabile să producă cantități mari. Aceste peptide reprezintă baza pentru următorii ani a dezvoltării unui diagnostic la nivel molecular. În momentul când vom izola cele 11 peptide pentru ambrozie putem dezvolta un test specific pentru a ști exact când un pacient este alergic, la care peptidă este alergic și pe baza acestui lucru să dezvoltăm un vaccin specific, care să rezolve problema alergiilor”, a spus doctorul Virgil Păunescu, coordonatorul centrului OncoGen din Timișoara.

Practic, vor rezulta 11 tipuri de vaccinuri pentru desensibilizarea specifică a pacienților. Vaccinul ar putea fi unul preventiv, cu posibilitatea de a fi inclus în schema de vaccinare obligatorie a copiilor.

„Dacă am reuși să facem acest vaccin, care prezintă deja interes pentru mai multe firme, el ar putea fi dat și preventiv și s-ar putea să-l vedeți printre vaccinurile obligatorii. Miza economică și științifică a acestei cercetări de 2 milioane de euro este foarte mare. Colectivul din Austria nu are acces, în momentul de față, la finanțări atât de mari, dincolo este industria privată care atrage acești bani”, a mai spus Virgil Păunescu.

Proiectul dezvoltat la OncoGen prin care se cercetează prevenția, diagnosticul și terapia afecțiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozie (INSPIRED) este unul pe fonduri europene, în valoare de 2 milioane euro.

Misiunea centrului OncoGen este dezvoltarea de metode avansate de diagnostic şi tratament în cancer şi boli cronice cu incidenţă crescută (cu focus pe bolile alergice) precum şi dezvoltarea de terapii avansate în contextul medicinei regenerative, în paralel cu susţinerea de programe educaţionale şi parteneriate cu mediul academic şi cel industrial, pentru ca cercetarea medicală românească să devină competitivă la nivel internaţional şi să contribuie la dezvoltarea economică.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor