La Timisoara se elaboreaza ghiduri de bune practici in domeniul prezentarii informatiilor

De M. Hoster
La Timisoara se elaboreaza ghiduri de bune practici in domeniul prezentarii informatiilor
© TION: La Timisoara se elaboreaza ghiduri de bune practici in domeniul prezentarii informatiilor
Modul în care sunt prezentate publicului larg informaţii publice, dar şi stabilirea unor ghiduri de bune practici în acest domeniu este dezbătut în aceste zile la Timişoara de către reprezentanţii guvernelor din mai multe ţări, de reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile.


Reprezentanți guvernamentali din România, Cehia, Polonia și Serbia se vor număra printre participanții care vor discuta despre Open Data Priorities and Engagement (Prioritizarea și angajamentul datelor deschise), eveniment care are loc la Universitatea de Vest din Timișoara, în perioada 16-17 martie 2015. Dezbaterea timişoreană reprezintă cel de-al treilea workshop, dintr-o serie de cinci, organizat în cadrul proiectului Share-PSI Network, un proiect finanțat de către Comisia Europeană și care își propune să aducă împreună guvernele, lumea academică, societatea civilă, companiile comerciale și organizațiile de standardizare din Europa, a dezvolta împreună ghiduri de bune practici pentru partajarea informațiilor publice și publicarea datelor deschise.

Conform mai multor rapoarte recente, cum ar fi Global Open Data Index publicat de către Open Knowledge, Open Data Barometer al Web Foundation sau ePSI Platform Scoreboard, multe state europene se numără printre pionierii tendinței globale de a face informațiile deținute de către administrația centrală sau locală disponibile publicului larg. Aceasta impulsionează eficiența în sectorul public, sporește transparența și stimulează inovația la nivelul societății. Workshop-ul timișorean va culege experiențele în prioritizarea deschiderii seturilor de date de către cei care le dețin, precum și cele legate de comunicarea cu utilizatorii acestora, indiferent dacă vorbim despre utilizatori privați, comerciali sau organizații publice.

„Transparența și inovația sunt două elemente cheie care trebuie să stea la baza oricărei comunități, iar expertiza specialiștilor de la Universitatea de Vest va contribui substanțial în desfășurarea evenimentului. Sunt convins că se vor crea noi punți de discuție, iar rezultatele vor conduce la pași importanți în domeniul partajării informațiilor publice și publicarea datelor deschise, cu impact la nivel european”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Scopul workshop-ului este de a identifica bune practici în acest domeniu, cu precădere legate de informațiile publice, dar acoperind și patrimoniul cultural și datele științifice și comerciale. Aceste bune practici vor fi definite atât în cadrul proiectului, dar și de către organizații de standardizare precum World Wide Web Consortium (W3C), Open Geospatial Consortium (OGC) și Open Group.

Share-PSI 2.0 este rețeaua europeană pentru schimbul de experiență și idei legate de implementarea politicilor în domeniul datelor deschise în sectorul public. Această rețea reunește departamente guvernamentale, organizații de standardizare, instituții academice, organizații comerciale, asociații profesionale și grupuri de interes pentru a identifica ce funcționează și ce nu funcționează, ce este realist și ce nu, precum și responsabilitățile diverselor părți interesate.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !